Již od devíti hodin se v lehce mrazivém počasí proháněli závodníci (děti) po radostickém náměstí, aby se v 10:30 hod. postavili na start 4,5 kilometrového okruhu ženské, juniorské a dorostenecké kategorie v počtu 118 závodníků a závodnic.

Trať byla v silničních úsecích, kde byl rozježděný sníh a pod nímž byla souvislá vrstva ledu, velmi dobře upravena. V terénu už to bylo v deseticenti­metrové vrstvě sněhu spíše o síle atletových nohou. Nesmíme opomenout tradiční „libový“ výběh po místní sjezdovce.

Na kratší trati jej závodníci absolvovali jednou a nejlépe sedl, stejně jako celý závod, nadějnému dorostenci z Eurofoam Sport Teamu, Jakubovi Smetanovi. Ten cílem proběhl ve vítězném čase 17:04 min., na druhé místo se prosadila další naděje, tentokráte cyklistického odvětví, Jan Kovář (pod VSK Univerzita Brno – 17:58) a na třetím místě skončil vítěz juniorů Petr Konečný (UNI Brno – 18:11).

Třináctka (jakožto celková pozice) přinesla štěstí nejlepší z žen, Patrícii Gánovské (Šport Team Hritz – 19:54), která tak zopakovala triumf z Kuřimi. Zle však na ni dotírala Lucka Kolková (Brno – 19:58), která ztratila na vítězku pouhé čtyři sekundy. O dalších 9 sekund doběhla třetí v Lucie Matulová (SK Radio Sport Bílovice nad Sv. – 20:07).

Mezi dorostenkami opět zvítězila reprezentantka Ekol Teamu Eva Trčková, juniorky ovládla Svatava Pavlíčková (AK Olymp Brno). Ženy veteránky ŽV 1 opanovala favoritka Kateřina Doubková z AK Perná (celkově 23.) a „dvojkové“ veteránky Alena Žákovská (Horizont Kola Novák Blansko). Nejstarší ženskou kategorii vyhrála Dvořáčková Dagmar z TK Brno.

Muži a veteráni

Na desítku se vydalo opět hojně účastníků, na téměř dvě stovky běžců čekaly tři náročné okruhy. Po startu se běželo spíše volnějším tempem, ale první výběh sjezdovky startovní pole začal pěkně trhat.

Mírný odstup si vytvořil Orálek s Debnarem, aby se později závodník Ekol teamu odpoutal od zkušenějšího atleta Orálka a s téměř minutovým náskokem (38:44 min.) zvítězil. Daniel Orálkek (AC Moravská Slavia Brno – 39:46) tak obsadil nakonec velmi těsně před dotírající dvojicí Ondráček – Kotyza, druhé místo a současně zvítězil mezi veterány MV1.

Třetí pozici se čtyřsekundovým rozdílem vybojoval Tomáš Ondráček (Triexpert) před Petrem Kotyzou (UNI Brno-ASC Bučovice). Vítězem veteránů MV 2 se stal Radek Sedlák (Eurofoam Sport Team) a MV 3 vyhrál favorit této kategorie Svatopluk Kudlička z LRS Vyškov.

Příští závod se stěhuje na severně od Brna, a to do Ráječka. Trať není profilově jako v Radosticích nahoru-dolů, ale spíš do kopce se závěrečným sešupem. Tak snad bude přát počasí a sejde se další početná běžecká komunita.

Výsledky – muži, veteráni

Výsledky – ženy, veteránky, junioři, dorost

Foto 436× – Magdaléna Krejčová

Foto 198× – vsrunning

Foto 260× – brumla007

Foto 249× – therress