Iván Fernández Anaya ukázal světu, že někdy vítězství není všechno. Před nedávnem tento španělský atlet zapůsobil na svět tím, že bez ohledu na vítězství udělal správnou věc. Podle deníku El País, se tak stalo na cross-country ve španělské Burladě, kde 24letý Anaya závodil.

Běžel na druhé pozici kousek za vedoucím Abelem Mutaiem (bronzový medailista ze stýplu z olympijských her v Londýně). Když přiběhli do cílové rovinky, keňský běžec asi 10 m před koncem zastavil, protože si myslel, že je zde cílová čára.

Fernández Anaya jej rychle doběhl, ale místo toho, aby využil Mutaiho chyby, tak mu pomocí gest ukázal, kde je cíl a nechal ho doběhnout jako prvního.

„Keňan se ještě předtím ohlédl a viděl křičet lidi, ať běží dál,“ řekl Anaya CNA. „Ale protože neumí španělsky, tak jim nerozuměl.“

„Já jsem si nezasloužil vyhrát. Udělal jsem to, co jsem udělat musel. On byl právoplatný vítěz. Vytvořil si náskok a já bych ho nedoběhl, kdyby neudělal chybu. Jakmile jsem viděl, že zastavil, ani mě nenapadlo, že bych ho měl předběhnout.“

Španělovi tento čin nepřinesl vítězství ani pochvalu od trenéra, ale získal mnoho fanoušků.

Na Facebooku dostal více než 500 žádostí o přátelství. Zde je jeho blog.