Někteří skalní příznivci zimního etapového závodu Lysacup nás považují za zrádce, že jsme v sobotu 26.1.2013 upřed­nostnili masovější akci – závod 24 hodin na Lysé hoře. Ostudu jsme zde rozhodně neudělali a ukázali jsme, že není lepší průpravy na závod tohoto typu, než pravidelné zimní výběhy na Lysou horu v závodním tempu, tedy Lysacup!

Takže kdo z Lysacupistů v závodu nejvíce zazářil? No samozřejmě skvělý Honza Zemaník z týmu Salomon-run.cz/Opava Net, novopečený mistr republiky v zimním horském maratonu, který zvládl 13 okruhů o délce 11,5 km s převýšením 800 výškových metrů. Mimozemšťan!

Druhé místo v celkovém pořadí vybojoval další známý Lysacupista Martin Mazur, který dokončil 12 okruhů a v závěru závodu předběhl Libora Uhra. Zřejmě to bude tím, že Libor poslední roky Lysacup fláká :-).

Mezi muži zabodoval také další Lysacupista Adam Ondruch, který s 11 koly skončil na skvělém 6. místě v absolutním pořadí a 3. ve své kategorii. Je třeba dodat, že jeho tým X-Trail Orlová vybudoval fantastickou fanouškovskou základnu přímo na vrcholku Lysé hory, kde celých 24 hodin navzdory mrazu a větru stále někdo povzbuzoval a fandil. Obdivuhodný výkon!

Vzhledem k tomu, že nás Lysacupistek mnoho není, tak i medailové umístění lysacupových žen v závodu LH 24 bylo skromnější, než tomu bylo u mužů. Lucie Odehnalová získala za 8 okruhů 3. místo ve své kategorii, jednu dobu dokonce držela 3. místo v celkovém pořadí žen. Těsně za ní na nevděčném 4. místě v kategorii skončila Dagmar Sikorová z X-Trailu Orlová se 7 okruhy. Šikovné dámy.

Zlato i stříbro ve štafetě mužů brali opět Lysacupisté. Zlatí Aleš Velička a Stanislav Najvert zdolali Lysou horu celkem 15× a zbytečně spěchali, protože těchto 15 okruhů uzavřeli již v 9:38. Stříbrní Tomáš Svoboda a Michal Čeladník uzavřeli 15. okruh v 11:03.

A konečně štafeta mixových týmů. Zlato jsme vybojovali my (Horolezci Frýdek-Místek a věrní Lysacupisté), stříbro pak lysacupový skokan roku David Belej s Katarínou Lovrantovou. Prozradím, že mu všechny holky z Lysacupu daly košem a tak musel při hledání partnerky (pouze sportovní) sáhnout až na Slovensko. A nevybral si špatně!

Náš spřátelený (a samozřejmě lysacupový) tým Vodní záchranné služby Ostrava získal zlato ve své kategorii, o které se zasloužila usměvavá Lenka Hájková s Petrem Beremlijskim. Za zmínku stojí i další lysacupistické výkony, které nebyly odměněny medailí: Jiří Berger zdolal Lysou horu 11×, Martin Kohut, Kamil Bezděk a Tomáš Mrověc 10× a Teodor Stojanovič 9×.

Mohu-li stručně popsat závod, pak trasa i počasí odpovídaly nátuře pořadatele Libora Uhra, vše bylo dostatečně drsné, ale zároveň milé. Můj parťák Jirka (a nejen sportovní) závod famózně rozběhl a tak jsem druhé kolo běžela téměř sama. Těch pár rychlejších bylo bezpečně přede mnou a ti pomalejší mě nepředběhli.

Přestože jsme na Lysé hoře jako doma, trasa závodu pro mě byla místy novinkou. Málem jsem se ztratila na odbočce do Malenovického kotle, kde jak předpokládám, nějaký nenávistný turista odstranil značení. V dalších kolech už problém s orientací odpadnul a na osamělost na trati už jsem si také nemohla stěžovat.

Velmi oceňuji, že pomalejší závodníci na slušnou výzvu ochotně uhnuli, jen v ranních hodinách toho již někteří nebyli schopni (tomu rozumím). Během závodu nás naštěstí nepotkala žádná krize, desetiminutové zdržení způsobila jen ztráta čipu, které si Jirka naštěstí včas všiml.

Z mého pohledu se Letošní ročník závodu LH24 se opravdu vyvedl a pořadatelský tým Libora Uhra si zaslouží jedničku s hvězdičkou, stejně jako hotel Sepetná, který poskytl skvělé zázemí. Díky všem závodníkům i fanouškům, kteří vytvořili příjemnou atmosféru a podali fantastické výkony. A komu chybí Lysá hora, přijďte v sobotu na Lysacup, běží se 2×!


Autorka článku Alice Martikánová je horolezkyně a horoběžkyně z Frýdku-Místku, má ráda svobodu při běhu v přírodě i příjemnou atmosféru závodů. Každý ji pozná podle malého bílého psa Vendelína, který ji doprovází téměř na každém kroku.