Měsíc do startu a vyčerpaná polovina startovní kapacity, téměř pět stovek závodníků. A také nabídka čtyřtýdenního tréninkového plánu zdarma na webových stránkách. Takové novinky hlásí Palestra Kbelská 10, už tradiční otvírák jarní sezony silničních běhů. Šup šup, můžete zahájit přípravu vy, kdož jste se ještě oddávali zimnímu spánku.

Závod na severovýchodním okraji Prahy chystá už 27. ročník. Počet zájemců o start na rovinaté, znovu přeměřené desetikilometrové trati, každoročně stoupá a šplhá k tisícovce. Letos 2. března chce překonat loňský rekord 822 běžců.

Podnik bude akademickým mistrovstvím ČR – za akademiky zde počítají studenty denního i dálkového studia do 28 let. Otvírá také úspěšný seriál Mizuno Running Cupu. O jeho kvalitě svědčí i udělení zlaté plakety pro top 10 nejlepších závodů roku 2012 Českého atletického svazu.

V doprovodném programu nechybějí dětské závody, jejímž partnerem se stala hračkářská firma Hasbro. Běžet můžete i poloviční trať 5 km. Do 13 let se startovné neplatí, větší běžci platí 150 Kč předem, 200 Kč na místě. Nebudou chybět masáže zdarma.

Organizátoři ještě shánějí na pomoc dobrovolníky, z nichž ti nejlepší mají šanci spolupracovat i s květnovým pražským maratonem.

„Start bude přímo u radnice v Kbelích, tím se rozšíří kapacita prostoru s vyznačenými časovými koridory a omezí mírně zbrzdění na prvních metrech. Naopak protáhneme cílovou rovinku i prostory za ní, aby nedocházelo k tlačenicím po doběhu,“ říká ředitel závodu Petr Hedrlín.

Loni po odstranění vracečky zvítězili Vít Pavlišta časem 31:14 a Monika Preibischová za 34:34, což byl nejlepší český výkon roku na českém území.

„Prezentaci a vyzvedávání čísel otevřeme také v pátek před startem od 15 do 19 hodin v budově ATVS Palestra VOŠ ve Slovačíkově ulici ve Kbelích, abychom odlehčili velkému sobotnímu náporu. V den závodu bude závodní kancelář od 8 hodin na stadionu Spartaku Kbely u Železnobrodské silnice jako loni. Ke startu se dojde pohodlně pěšky,“ dodává Hedrlín.

Tréninkový plán najdete na webu závodu a sestavila ho pro vás Kamila Bulířová, jedna z nejlepších Češek v historii havajské Xterry a loňská vítězka pražské Mattoni Grand Prix na 10 km.

Ještě jeden bonus nabízejí pořadatelé. Pro přihlášené závodníky poskytují po celý únor dvacetiprocentní slevu na zátěžové vyšetření v Diagnostickém centru Palestry. Což je před sezonou lákavá nabídka.

Webové stránky pořadatele


Autorem reportáže je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.