Je sobota 9. února 2013 a to nejotrlejší jádro Lysacupu se chystá u vodní nádrže Šance ke startu. Zpoza mraků místy vykukuje slunce a je příjemných –2°C. Závodníci se rovnají dle pokynů velitele Petra Hudečka a užívají si poslední pohodové vteřiny před náročnou etapou…

Etapa byla vskutku namáhavá a dle názorů mnohých Lysacupistů a Lysacupistek snad nejnáročnější v letošním jubilejním X. ročníku. V počátečním půl kilometru si závodníci snaží vybudovat strategické pozice. Následuje přeskok sněhové bariéry a dále pekelně do kopce po úzce vyšlapané pěšince, která má na šířku ne více než 30 cm. Jeden špatný krok a jsi po pás ve sněhu. Další špatný a můžeš tam být i po prsa!

V takovém duchu se nesla dnešní etapa – která byla opravdovou zkouškou fyzické zdatnosti. Nejen ve vrcholových partiích se ani nedalo mluvit o běhu, nýbrž o potyčce se sněhovými závějemi. V posledních dnech na vrcholu připadlo skoro půl metru prašanu a navíc cesta od Šance patří k nejméně frekventovaným a prošláplým stezkám. O její údržbu se v zimě kromě zvěře a Lysacupistů starají snad jen medvědi a jiná stvoření :-)

Na trase se kromě sněhu museli závodíci poprat se 7,1 kilometry a 821 metry převýšení. Po startu se vedení chopil průběžný leader Tomáš Lichý, který měl, dle očitých svědků na trati, ještě v polovině trasy náskok takřka minuty a půl na druhého Petra Hudečka ((mo)mentálně Opavské dupy).

Petr však nasadil pekelné tempo a vysoký sníh mu jakoby nevadil. Nohy prověřené tisíci kilometry odježděných na kole měly strojové tempo, doběhly Tomáše Lichého a ještě k tomu mu nadělily více než minutové manko. Petr na vrchol dorazil v čase 56:30 a odnesl si etapové vítězství, které je v letošním LC opravdu vzácným zbožím.

Druhý Tomáš Lichý (Splašení Goroli) vyhrál juniory a běžel si zpravit chuť na skialpy, na kterých jej v ten samý den čekal závod! Třetí doběhl ostřílený Tomáš Čer (X-Trail Orlová), který průběžně figuruje na 2. místě.

Čtyřicátníky vyhrál Vladan Šindelek (Olympáci), padesátníky Petr Škrabánek (Bílovec) a šedesátníky Jan Musil (SK Valašské království). Kategorii chalpců do 15 let ovládl Vojtěch Lanc (Splašení Goroli).

Tamara Stonová (Fialové Kobry) nenechává pochybovat o své formě a doběhla na vrchol jako první žena na báječném, celkově 24. místě. Anna Geletičová (SK Valašské království) zvítězila ve zralých ženách a Klára Kubínová (Malbery Opava) v juniorkách.

V kategorii dívek se dnes neobjevila žádná mladá slečna, ale naopak tomu bylo v nabité kategorii borců nad 200 liber, kde byl nejrychlejší Roman Částečka z Hrabůvky.

Obdiv si však zaslouží nejen výše uvedení sportovci, nýbrž všichni, ať už pěší či běžci, kteří dnes Lysou od Šance pokořili! Byla to opravdová dřina.

Další etapou bude vrchařská třešnička na dortu v podobě výběhu od Hotelu Bezruč. 16.2. v 10:00 tak vypukne další výběh na naši magickou horu. Nezapomeňte potrénovat a určitě příjďte, Lysacup se totiž nelítostným tempem bere ke konci…

Výsledky

Foto – Martin Dedek


Autorem článku je Michal Bechný, který začal běhat teprve v loňském roce na jaře. Jeho specialitou jsou běhy do vrchu. V kategorii juniorů dokázal hned ve své první sezóně vyhrát Český pohár v běhu do vrchu.