Sluncem zalitý Grymov přivítal 95 vytrvalců a řadu dětí suchou silnicí, ale také nepříjemným studeným větrem, který se dvě třetiny přesně změřené trati Grymovské desítky neustále točil proti běžcům, čímž znemožnil útok na nějaké rychlejší časy.

Ovšem jaká to nádherná změna oproti peklu na Rohálovské desítce v Prusinovicích minulou sobotu.

O to víc vyniká i přes ne zrovna ideální dnešní podmínky skvělý výkon Petry Kamínkové /AK Olomouc/, která ve svižném a pohodovém tempu, když ovšem téměř celou trasu absolvovala sama bez dopomoci běžeckých kolegů, dokázala zaběhnout zdejších 10 km za 36:12 a absolutně pak mezi všemi účastníky skončila na desátém místě.

Dalším neméně výborným, hlavně však překvapivým a takticky vyzrálým výkonem se prezentoval cyklista Radek Šíbl /Ekodril Zlín – 33:30/, jenž obrovskými trháky až do úrovně tempa kilometr pod tři minuty nejdříve roztrhal celé závodní pole a v závěru pak utekl i mladé šternberské běžecké naději Ondřeji Doleželovi /SKI-OB Šternberk – 33:34/. Třetí potom doběhl domácí ředitel závodu Petr Kučera /SK Salix Grymov – 34:23/.

Mezi ženami se na druhém místě dostala do cíle Šárka Krčková /TJ Liga 100 Olomouc – 43:23/ která jen potvrzuje svoje neuvěřitelné letošní zlepšování a třetí pak proběhla cílem Jarmila Palíšková /SK Salix Grymov – 44:13/, té ovšem závod vůbec nesedl.

Ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje zahájily soutěže opět i děti

5. ročník Grymovské desítky připravili v okolí svého sportovního areálu členové SK SALIX Grymov. Závod je zařazený již jako sedmý v pořadí do letošní Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a též se počítá do Grymovského poháru.

Po loňském zkušebním ročníku tu zahájila svoji druhou sezónu také Malá cena mladých vytrvalců pro děti všech věkových kategorií. Ty v průběhu jara absolvují pět závodů, z nichž se pak tři nejlepší výsledky budou počítat do celkového hodnocení této soutěže.

Dospělé vytrvalce zde čekaly čtyři okruhy po okolních asfaltových silnicích, vlastně cyklistických stezkách, a samozřejmě, jak to ani jinak v Grymově a podél břehu Bečvy není možné, trasa vedla po téměř dokonalé rovině. Jediným problémem je zde obvykle jen vítr. A ten se letos zase nenechal zahanbit, neboť byl studený a většinou fučel proti směru běhu. Nemůžeme chtít všechno ideální. Zaplať pán Bůh za konečně normální terén.

Postřehy z trati těch nejlepších žen a mužů

„Vrátila jsem se včera z termálních lázní, kde jsem jen chodila klusat a rehabilitovala,“ kroutila hlavou nad svým výkonem Petra Kamínková. „Bylo až neuvěřitelné, jak mi to dnes samo běželo a bez nějakého velkého úsilí. Dokonce jsem šla každé kolo rychleji, takže jsem se ani s nikým nemohl svést, protože se mnou mým tempem nikdo neběžel. Když jsem se na někoho dotáhla, hned jsem mu utekla. Vzala jsem si letos poprvé závodní boty a cítila jsem se nevěřitelně lehce. Běželo to úplně samo, tak jsem zvědavá, jak to bude vypadat, až půjdu nějaký závod naplno.“

„Já se snažila občas proti tomu větru za někoho schovat, ale většinou to nešlo,“ přiznala se mi velmi překvapená svým výkonem Šárka Krčková, „takže jsem si toho hodně odtáhla sama a o to větší mám radost z toho, jak jsem to dnes zvládla.“

„Takové utrpení jsem už dlouho nezažila,“ mávla rukou nad sebou Jarka Palíšková. „Vůbec mi to neběželo. Po těch závodech v zimě, po sněhu a ledu, se nemůžu dostat do normálního tempa a dneska to bylo fakt utrpení.“

„Tak doufám, že dnes už zuji maratónky a končím s běžeckými závody,“ komentoval svoje překvapivé vítězství Radek Šíbl. „Je třeba něco najezdit na kole, sezóna se blíží a letos v zimě se to opravdu nedalo. Už i dnes jsem se dojel. Je to sice jen 35 km, ale jedu i zpět domů, tak pomalu začínám. Já toho ostatně moc nenaběhám. Maximálně občas tak 8 km do práce a to je všechno. Proto mě překvapuje, že mi běžci nestačili. I když je pravda, že jsem několikrát nastoupil, abych je co nejvíc vyčerpal a jak je vidět, tak se to vyplatilo.“

„Radek předváděl neskutečná zrychlení. To se nedalo dlouho udržet a on to dobře věděl,“ hodnotil ze svého pohledu průběh závod Ondřej Doležal. „navíc je těch deset kilometrů na mě zatím příliš moc. Mám po halové sezóně a teprve teď budu naběhávat nějaké větší objemy. Pak by to mělo být přece jen lepší.“

„Konečně se běželo po silnici,“ smál se dobře naladěný ředitel závodu Petr Kučera. „Už jsem to potřeboval jako sůl. Sníh a led, to není nic pro mě. Ale na ty první dva kluky jsem ještě pořád neměl. Ze začátku jsem se snažil udržet, ale trháky od Radka Šíbla byly tak zdrcující, že jsem se raději soustředil ve druhé části trati na udržení třetího místa, což se mi nakonec podařilo.“

„Věřím, že už je ta zima konečně pryč a budeme moct konečně běhat po slušném terénu,“ dodal ještě závěrem před tím, než se vrhl na vyhlašování nejlepších běžců a běžkyň letošní podařené Grymovské desítky.

No, a v to snad doufáme i my všichni. Zimy bylo už dost. Tak vítej jaro a ukaž, co umíš.

Výsledky

Foto SALIX Grymov


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu. Často se liší svými názory od ostatních a mnohdy jde tvrdohlavě proti zkostnatělým názorům některých lidí.