AKTUALIZOVÁNO. Velká očekávání měli čeští fanoušci před letošním halovým mistrovstvím Evropy v atletice. Čtvrtkařky Zuzana Hejnová a Denisa Rosolová, které v létě běhají spíše překážky, měly velké šance na hladké čtvrtce a formu na zlato měl i Pavel Maslák.

V pátek a sobotu se českým běžeckým nadějím příliš nedařilo. Čtvrtkaři Pavel Maslák, Zuzana Hejnová a Denisová Rosolová sice prošli do finále, stejně jako Katka Čechová do semifinále na stovce, ale další závodnice se mezi nejlepší osmičku ve své disciplíně neprobojovaly.

Tisícinky vteřinek chyběly k postupu překážkářce Lucii Škrobákové, Lenka Masná měla dokonce stejný čas jako třetí, postupující, Everardová a zůstala tak jen kousek před bránou finále na 800 m. Do cíle se marně předklonila až moc a skončila na tartanu.

„Trošku mi přeskakuje v klíční kosti, ještě musím odběhnout štafetu, snad to bude dobrý,“ řekla po doběhu pro ČT sport svěřenkyně Jiřího Sequenta a držela se za klíční kost. Zklamaně přiznala, že závod takticky nezvládla, když musela po strkanici obíhat soupeřky. Dodala, že se tentokrát do finále probojovat dalo.

Holky vyšly naprázdno, Maslák ne

Neděle však slibovala větší naději, co se medailí pro českou výpravu týkalo. S velkým očekáváním sledovali čeští fanoušci atletiky čtyřstovku žen, kde byli na startu dvě české závodnice. Denisa Rosolová se na start stavěla s druhým evropským časem sezóny, nicméně v rozběhu byla lepší Zuzana Hejnová (zaběhla dokonce osobní rekord 51,27), která figurovala v tabulkách před mistrovstvím hned za ní.

Finále ale bylo zklamáním – Rosolová měla druhou dráhu, Hejnová třetí, což je v hale vzhledem ke klopeným zatáčkám obrovská nevýhoda. Závod byl navíc od začátku pořádně rychlý a české závodnice, které umí spíše běžet rovnoměrně a ve finiši zrychlit, na to bohužel doplatily. Po sbíhání ke středu oválu byly Češky po menších strkanicích na posledních dvou místech. Obě postupovaly dopředu, jednu chvíli to dokonce vypadalo, že Zuzana doběhne třetí, ale domácí atletka místo na stupních uhájila. Zuzana Hejnová doběhla čtvrtá, Denisa Rosolová pátá.

V pravé poledne se pak na start postavil Pavel Maslák. Rozběhy zvládl, své semifinále vyhrál a ještě pošetřil dost sil do finálového běhu. Co na tom, že Rus Trenikhin zaběhl v druhém semifinálem běhu lepší čas a měl výhodnější šestou dráhu, Pavel si věřil na zlato. Sbíhal na první pozici a vedení před vysokým Rusem držel. Vítězstvím v čase 45,66 zaběhl nejlepší evropský čas roku a druhý čas světových tabulek.

Cinkání medailí na závěr

Medaile si domů vezou koulař Ladislav Prášil, bronz obhájil Jaroslav Bába. Opět čtvrtá zůstala Jiřina Svobodová. Pořád je na tom ale lépe než její manžel Petr, kterého pronásledují zranění, a on jen trpce sleduje výkony evropských překážkářů, které by lehce porážel. Slibuje ale, že se ještě vrátí.

Ačkoliv do poslední discplíny – běhu na kilometr – nastupoval z třetího místa a zaběhl osobní rekord 2:42,26, musel se Adam Helcelet spokojit se čtvrtým místem ve víceboji, na stupně vítězů mu chyběly čtyři body.

Velkou radost ale přinesla štafeta dívek – sestava ve složení Rosolová – Bartoničková – Masná – Hejnová obsadila třetí místo. V tradičním složení musela Zuzanu Bergrovou se zraněným kolenem nahradit půlkařka Masná, kterou pobolívala klíční kost z pádu po doběhu svého semifinále. Nicméně držela se statečně a díky tomu mohla v závěrečném úseku Zuzana Hejnová zaútočit na bronz.

Pokud se od dívek medaile trochu čekala, do jisté míry překvapením je stejný úspěch u štafety mužů. Kvarteto se na šampionát nemělo ani dostat, ale poté, co Němci odvolali účast byla cesta na HME volná. Pavel Maslák na posledním úseku sice přebíral štafetu na pátém místě, ale díky své vynikající formě se dostal až na třetí pozici. Čechům ale pomohla diskvalifikace vítězných Britů, jejichž atlet vyšlápl z dráhy. Po protestu britské výpravy se tato štafeta vrátila do výsledků, na což reagovali protestem Češi a mezitím došlo ještě k vyloučení Poláků, kteří si předali mimo předávkové území. Počkejme tedy, zda nebude mít celý příběh nakonec stříbrný konec…

„Líbí se mi pojetí atletiky, které souhlasí s dnešní dobou. Ale myslím si, že by si atletika zasloužila větší důležitost,“ řekl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník. V Praze, která za dva roky přivítá další halové mistrovství Evropy, se tak máme na co těšit.


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze, ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.