Máme za sebou zimní přípravu a před sebou poslední čtyři týdny přípravy do startu Hervis 1/2Maratonu v Praze. Na trať o délce 21,097 km se v sobotu 6. dubna vydají běžci různé výkonnosti i cílů. Můžeme je rozdělit zhruba do tří skupin podle toho, co pro ně závod znamená. V každé skupině probíhá tento týden, který je čtvrtým týdnem do startu, příprava jinak.

Hobíci

Jednu skupinu tvoří běžci hobíci, kteří si jen tak pobíhají, netrénují podle žádných plánů a své běhání ani nenazývají tréninkem. Když se jim chce, jdou si zaběhat, když se jim běhat nechce, neběhají. Závodem se chtějí bavit a užít si atmosféru.

Vy, kteří se řadíte mezi tyto běžce, můžete běhat v tomto týdnu úplně stejně jako dosud. Podle chuti. Nechejte podobnou kilometráž i rychlost a nepřejídejte se. Tím uděláte pro úspěšné dokončení závodu mnohem více, než kdybyste v této fázi přípravy začali něco měnit. Zkušenosti ze závodu využijete, neztratíte motivaci k pohybu a závod si užijete.

Pilní závoďáci

Další skupinou jsou běžci, kteří trénují systematicky. Chtějí zvyšovat svoji výkonnost, překonávat osobní rekordy a závod mají jako kvalitní trénink, protože vrchol si určili na pozdější dobu v jiném závodě.

Pokud patříte mezi tyto běžce, měli byste pokračovat dál ve svém tréninku. Jen se už psychicky připravujte a připomínejte si, že se nechcete nechat v závodě moc vyhecovat, takzvaně vymáčknout se nadoraz, což by vám pak ovlivnilo tréninky po závodě.

Ambiciózní běžci

No a nejžádanější skupinou je ta třetí, pro kterou je Hervis 1/2Maraton v Praze vrcholem. Po zimní přípravě, je čtvrtý týden před startem posledním týdnem, kdy je ještě rozumné, abyste v tréninku makali naplno. Měl by to být poslední týden, kdy je dobré, ještě nesnižovat objemy a trénovat v kvalitě. Protože tento týden se trénink do organismu ještě zabuduje a využijete ho v závodě.

Další týdny se samozřejmě taky trénuje, ale to, co trénujete v dalších týdnech, nemá vliv na zvýšení výkonnosti pro tento závod. Naopak, kdybyste dále tvrdě trénovali, tak už nestačíte na daný závod dostatečně vyladit a tím se ochudíte o maximální výkon. Maximální výkon znamená to, že v závodě prodáte vše, co jste natrénovali, ba ti nejlepší závodníci i nad 100 %.

Myslete na to, že je před vámi poslední těžký tréninkový týden, že je třeba perfektně odtrénovat, že každý trénink tohoto týdne ještě přispěje k výkonnosti. Dávejte všechno do co nejlepší techniky, splnění tréninkových časů a temp.

Začínáte mít v podvědomí představy, jak byste závod chtěli správně běžet. Je dobré pustit uzdu fantazii. Co se rozvine, když si necháte projít hlavou celý závod. A pak je třeba si říci a dost a určit si, co je reálné a co musíte udělat v dalších týdnech. Je dobré si ověřit, jestli budete mít doprovod, ujasnit si možnosti dopravy, popřípadě ubytování před závodem.

Za týden si připomeneme, co dělat a co nedělat tři týdny před startem.

Tréninkové rady a tipy Aleny Peterkové podporuje firma adidas.

Zúčastníte se taky Hervis 1/2Maratonu Praha? Jaké máte cíle a co od závodu očekáváte?

Náš tip na Hervis 1/2Maraton Praha: adidas Energy Boost

Adidas Energy Boost je běžecká obuv, která přináší revoluční energetická návratnost, maximální pohodlí, dokonalé obepnutí nohy a teplotní nezávislost. Materiál BOOST použitý v podešvi se skládá z tisíců drobných energetických kapslí. Tyto energetické kapsle díky své jedinečné struktuře efektivněji uchovávají energii při došlapu a opětovně ji uvolňují do odrazu. Zároveň si svou funkčnost udrží v téměř jakýchkoliv teplotních podmínkách. O pohodlí se stará technologie adidas Techfit, která se přizpůsobí různým tvarům chodidla a během pohybu poskytuje optimální komfort a oporu. Více na www.adidas.com/boost


Autorkou článku je Alena Peterková, několikanásobná mistryně ČR na tratích od 5 000 m až po maraton. Je také držitelkou rekordů ČR na 10.000m, v půlmaratonu a maratonu.