V Českých Budějovicích jste mohli nedávno prožít den plný sportu. Ve zdejším nákupním centru Géčko, byly v rámci Fit day, k vidění nejen ukázky mnoha sportů provozovaných ve zdejších fitness zařízeních jako je Fitness14, Juicy Berry nebo FightClub, ale mohli jste se i sami zapojit do programu.

Fit day aneb stop XXL

Pro zájemce byl připraven Indoor Cycling maraton, kdy měli nominovaní, či přihlášení odvážlivci šanci při dvouhodinové jízdě prověřit svou fyzičku. A tak se u mě zrodila myšlenka, využít Indoor cycling jako tréninkový prostředek pro běh. Zároveň jako Indoor cycling nováček zkusit, jak se zúročí hodiny běhání při této aktivitě.

Co bych pro BezvaBěh a samozřejmě i sebe neudělala, a rozhodla se tak otestovat účinky tohoto moderního trendu v oblasti fitness na vlastní kůži. Jak to dopadlo, se můžete dočíst právě zde.

Indoor cycling

Je druh skupinového aerobního cvičení, které je určeno všem věkovým kategoriím bez rozdílu pohlaví. Obvykle lekce trvá 55 minut a průměrně spálíte 500 kalorií, což je daleko více, než u jiných cvičení. Jak již název napovídá, na lekci se těšte na jízdu na kole ve vnitřním prostředí, což dělá z tohoto sportu ideální doplněk k cyklistice v zimních měsících, nebo za nepřízně počasí.

Zdatnost jedince nehraje na lekci až tak zásadní roli. Každý účastník je strůjcem svého pokroku a tak i zátěž si každý volí dle svého uvážení. Instruktor sice vede celou skupinu svými pokyny, ale intenzita přidání zátěže je čistě individuální. Pravidelným tréninkem se postupně propracujete k vyšším zátěžím. Pomůže vám tvarovat a zpevňovat tělo, hlavně oblast dolních končetin a zároveň posiluje kardiovaskulární systém.

Hlavně správně nastavit

Nejdůležitější je nastavení kola. To jezdci dokáže buď hodně ulehčit, nebo naopak dost zavařit. Správné nastavení je individuální a nedá se k němu přistupovat jako k hotové věci. Výška řidítek je čistě na pocitech každého. Nastavuje se tak, aby při jízdě nebyl člověk moc ohnutý a posléze nebolela záda.

Co se sedla týče, tak to je větší alchymie. Výška se nastavuje přibližně tak, aby noha nebyla v dolní úvrati ani úplně natažená, ani moc pokrčená. Vzdálenost sedla od řidítek by se měla odvíjet od předloktí, kdy loket zapíchnete do špičky sedla a prsty byste měli končit přesně u řidítek.

Je nicméně velice důležitě si nastavení takzvaně „zajet“. Může se stát, že si kolo nastavíte přesně dle všech rad a doporučení, ale nebude vám vyhovovat. Každá postava je jiná a tak je občas nutná určitá korekce, aby se jízda nestala po pár šlápnutích noční můrou.

Jak se jelo

Kolo konečně připraveno, nastavení zkontrolováno. Pár svižných protočení pedály a vzhůru do dvouhodinové jízdy. Člověk se pomalu dostává do tempa, jen než přijde první kopec. To už šlo trochu do tuhého. Pro trénink se ale musí něco vydržet. Po půlhodinovém rozehřátí je na pořadu dne třicet minut stoupání.

Vysoká zátěž a jízda ze sedla. To už se ale pomalu začalo projevovat, že přeci jen běh má pozitivní účinky i v tomto směru a prvotní únava rychle opadla. Poté už bylo dalších šedesát minut více méně v pohodě. Zkouším si představit, jak daný styl jízdy co nejvíce přirovnat k běhu a jak ho co nejvíce využít.

Nastavení s velkou zátěží, alias kopce, jsou určitě vhodné pro načerpání síly stehen, naopak sprinty, kdy se zátěž povolí na minimum a nohy musí kmitat, co to jde, pro trénink vytrvalosti. Člověk také bezesporu zvýší objem plic. Trochu si procvičí i správné dýchání, protože při špatné technice dochází prakticky okamžitě ke ztrátě výkonu.

Výhodné je, že při spinningu nedochází k nežádoucím otřesům a neničí se tak klouby dolních končetin. Na druhou stranu, pokud máte špatné sedlo, nebo dostatečně nevystlané cyklotrenky, může být bolest kolene na okamžik skoro lepší alternativou, než otlačené pozadí :-)

Co bylo ještě k vidění

Mimo účasti na Indool cycling maratonu, jste mohli v neděli v Géčku vidět mistry svého oboru v oblasti fitness. Špičkoví lektoři Fitness14 předvedly mnoho sportů, jako je TRX, Pump, Bosu, Piloxing a mnoho dalších. Pro pány byla určitě zajímavá vsuvka studia Juicy Berry, které předvedlo několik ladných čísel Pole dancu, neboli tance u tyče a pro milovníky kulturistiky bylo připraveno představení českých reprezentantů – Milana Špingla za silový trojboj a benchpress, Lukáše Osladila za profesionální kulturistiku do 212 liber atd.

Dalším velkým lákadlem byl prezentační stánek Českobudějovického půlmaratonu, který se poběží 8. června 2013. Zde mohl každý zájemce získat mnoho cenných informací a rovnou se do závodu i přihlásit.

Bez práce nejsou koláče

Jako doplněk k tréninku určitě spinning doporučuji. Běžec by měl být všestranný a proto občasné zavítání do fitness, kde strávíte hodinku s IC kolem, určitě nebude promarněným časem. Technika běhu se zde opravdu výrazně neposune, ale co se síly a vytrvalosti týče, ta jistě poroste. Každé cvičení lepší než žádné. Vždyť jak často jsme si v zimě řekli, že se nám nechce jít ven běhat. Že do toho mrazu nás nikdo nedostane. Jistě mnozí z vás tento pocit znáte a tak není nic jednoduššího, než vyrazit do nejbližšího fitness na běžecký pás, H.E.A.T či Indoor cycling. Rozhodně to bude lepší než čekat na lepší počasí. S blížícím se jarem tato nutnost slábne, ale deštivých dnů bude taky dost.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“