Na nedělní ČSOB Bratislava Marathon se příhlásilo rekordních 8000 běžců, podle organizátorů je ještě 300 volných míst. Dva dny před startem 8. ročníku zaregistrovali 863 maratonců, 2644 půlmaratonců a do soutěže štafet se přihlásilo 322 družstev. Hobby běh chce absolvovat 1257 zájemců.

Významný nárůst zaznamenali organizátoři i u sobotního závodu na 10 km, který chce běžet 780 lidí.

Pořadatelé tento rok změnili trať. Maratonci už nepoběží přes mosty, ale místo toho zamíří do bratislavské městské části Ružinova.

Nová trať by měla být rychlejší a v kombinaci s kvalitními bežci, kteří mají osobní rekordy hluboko pod současným rekordem v mužské kategorii, který vytvořil v roce 2008 Ukrajinec Vasil Remščuk časem 2:19:42, by se Bratislava mohla dočkat nového rekordu. Ani ženský rekord Lucy Wambui Murigiové z minulého roku (2:42:41) nepůsobí nepřekonatelně. Důležité samozřejmě bude počasí, které si s námi poslední dny pohrává.

Pro některé účastníky bude nedělní maraton jubilejní. Například slovenský borec Alexandr Šaňo Simon udělá v Bratislavě svůj neuvěřitelný 700 zářez!

Sexistický maraton?

„Pro nás to nejsou jen vrcholné sportovní akce, ale třídenní série závodů pro rodiny s dětmi,“ řekl na tiskovce primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Jaký odkaz ale děti na akci dostávají? Že jejich matky jsou méněcennější než jejich otcové? Ptá se na svém blogu Olga Pietruchová.

Vítězné prémie byly totiž rozdělené pro muže a ženy radikálně rozdílně. Pro vítěze muže byla určena odměna 2.000 EUR, pro ženskou vítězku jen 1.200. A to bez jakéhokoliv odůvodnění. Přitom startovné hradí ženy i muži stejné.

„Typický slovenský přístup: formální rovnost příležitostí na startovní čáře, reálná diskriminace ohodnocení v cíli,“ říká Pietruchová a pokračuje: „Jaké praktické důvody mají organizátoři na takovou diskriminaci? Podle odpovědi na Facebooku prý „Při určování odměn vycházíme z porovnání ženských a mužských časů dosahovaných na našem závodě s nejlepšími světovými časy, přičemž u žen jsou zatím dosahované časy výrazně slabší než u mužů, nemluvě o celkové konkurenci,“ cituje organizátory Olga Pietruchová, která pak na svém blogu porovnává jednotlivé časy vítězů a uvažuje, zda není nízká účast žen v hlavním závodu zapříčiněná právě tím, že je odměňování nastaveno sexisticky.

Sexistický už nebude

Vzhledem k diskuzi na internetových stránkách Olgy Pietruchové a Facebooku nakonec organizátoři v pondělí celou věc přehodnotili a vydali v tiskové zprávě prohlášení:

„Vzhledem k tomu, že jsme v rámci našich běžeckých aktivit, po roku olympijském (2012), pojmenovali rok 2013 jako „rok věnovaný ženám“, rozhodli jsme se po vzájemné dohodě, že také formou vyrovnání odměn v mužské a ženské kategorii už v tomto ročníku přispějeme k zrovnoprávnění žen-běžkyň a tím zvýšíme prestiž naší běžecké akce. Otázka časových bonusů za dosažený sportovní výkon bude řešena v porovnání s nejlepšími výkony dosahovanými pro mužskou a ženskou kategorii, shodli jsme se, že je tím nejobjektivnějším měřidlem.“

Webové stránky závodu

A co vy, jaký máte názor na odměňování závodníků a závodnic na běžeckých závodech? Má být stejné nebo nikoliv?