V Plzni na Bílé hoře budete mít jedinečnou šanci se zapojit do orientačního běhu smíšených dvojic, pořádaného místní Západočeskou Univerzitou, respektive pod záštitou Katedry tělesné výchovy a sportu. Ovšem nebojte, vítáni jsou nejen studenti, ale všichni, kdo sebou vezmou parťáka, čelovku, buzolu a hlavně dobrou náladu.

Nočník

Na podzim roku 2012, se parta několika studentů ZČU rozhodla obnovit tradici nočního orientačního běhu Nočník Open, který měl až do roku 2011 minimálně desetiletou tradici. Jak uvedl organizátor akce: „Bude to pro nás premiéra a zároveň impulz přivést tuto fajn akci opět k životu.“ Letos se tedy jedná o první ročník Nočníku, který tak prožije své zmrtvýchvstání. Organizátoři očekávají účast kolem 30 dvojic, ale účast může být i mnohem vyšší.

Ano opravdu je to název orientačního běhu a ne potřeby pro děti. Akce láká na slogan typu „Orientačně nenáročný závod především smíšených dvojic. Pokud na tom trváte, můžete i běžet." Určitě se zde setkáte s řadou mladých běžců z řad studentů ZČU, kteří do závodu přinesou náladu jinak nevídanou. I organizátoři sami pojali závod vtipnou formou.

Najdete zde tak na rozdíl od běžných orienťáků i několik vtipnějších bonusových kontrol, kde budete plnit různé úkoly. Ty v závěru můžou konečným pořadím zajímavě zamíchat.

Pokud neseženete do dvojice nikoho opačného pohlaví, nemusíte házet flintu do žita. I na tuto možnost organizátoři mysleli a nikomu nechtějí upřít možnost se zúčastnit. Proto pokud budou dvě slečny, jedna si přimaluje knírek. Naopak jeden ze dvou kluků si přibalí sukni.

Podrobnosti

Závod se uskuteční v lesích poblíž Plzně, přesněji na Bílé hoře. Přesná adresa místa konání je Hospoda V Háji, Bílá hora, Plzeň 1. Prezentace závodníků bude probíhat od 19:00 do 20:00. Je možná i po 20:00, ovšem pouze předem po domluvě s organizátory!

V 19:30, se již tak dost napnutí závodníci, konečně dozví, co je na trati čeká. Takže veškeré nejasnosti směřujte do této půlhodinky před startem, ať je potom závod jen třešničkou na suprově zorganizovaném dortu. Pokud se nemůžete v 19:30 dostavit, není to zas až takový problém. Všechny důležité informace totiž budou v tištěné podobě vyvěšené i v prostorách sálu místní hospody.

Intervalový start je naplánován na 20:00. Těšit se můžete na závod typu scorelauf s limitem 100 minut. Za každou započatou minutu po limitu se připravte na penalizaci –1 bod.

Scorelauf

Jedná se o závod, kdy se závodníci v daném limitu snaží nasbírat co nejvíce kontrol. Za každou kontrolu získávají předem daný počet bodů (kolik přesně se dozvíte na startu). Pokud se nestihnou vrátit do cíle ve stanoveném časovém limitu (v případě Nočníku 2 hodiny), ztrácí za každou započatou minutu po limitu jeden bod.

Vítězí dvojice s nejvyšším konečným počtem bodů. V případě rovnosti bodů rozhoduje čas. Nemusíte tedy oběhat všechny kontroly a už vůbec nemusíte v lese strávit celé dvě hodiny. Je čistě na vás, kolik do toho dáte :-)

Registrace

Přihlásit se můžete na internetových stránkách závodu www.kuchnicka.wix.com/nocnik, popř. na Facebooku najdete odkaz na registrační formulář, nebo až na místě. Od způsobu registrace se následně odvíjí i výše startovného. Při registraci předem, ovšem nejpozději do 15. 4., činí výše startovného 60,– za osobu. Pro registraci na místě je nastaven poplatek 75,–, což rozhodně váš rodinný rozpočet také nezrujnuje. Za toto malé startovné máte nejen večer plný zážitků, ale po závodě i občerstvení v podobě polévky a samozřejmě ceny pro vítěze.

Startovné můžete zaplatit do 15.4. u Tomáše Ptáčka v místnosti UL-410, kterou najdete v prostorách Fakulty strojní/apliko­vaných věd při ZČU na Borech v pracovních dnech vždy dopoledne kromě úterý. Popřípadě se s organizátory domluvit na způsobu platby.

Ve formuláři najdete kromě obvyklých kolonek vyžadujících nacionále i kolonku škola (fakulta). Nemusíte ji vyplňovat. Závod není určen jen pro studenty, nebo naopak pokud jste na ZČU studovali, tak organizátoři uvítají vyplnění této kolonky pro přehled o zúčastněných zástupcích jednotlivých kateder.

Na chvíli zase studentem

Pokud tedy máte zájem zapojit se do zajímavé studentské akce, kde naleznete i mnoho přátel, kteří sdílí stejnou zálibu, rozhodně vyrazte. Pokud jste na ZČU studovali, je to jedinečná šance se vrátit alespoň na několik hodin do studentských let a užít si tu neopakovatelnou atmosféru, kterou jinde než mezi vysokoškoláky nenajdete.


Autorkou článku je Karolína Zídková, usměvavá studentka z Plzně, kterou lze často potkat i v Českých Budějovicích. Vášní Karolíny je příroda a sport. Ráda si odpočine na chalupě při zahradničení a mezi její oblíbené citáty patří: „Nic není nemožné.“