Na pouštním etapáku Sultan Marathon des Sables, který se už poosmadvacáté rozběhl v Maroku, v rekordním poli 1048 účastníků zase vlaje česká vlajka. Josef Škvor, „žádnej přetrénovanej atlet, nebo stárnoucí běžec. Ale normální chlápek, co si dal cíl a má pekelnou vůli,“ říkají o něm jeho kamarádi. Tak tady čtěte první zprávu 57letého muže, jak to vypadalo před startem a po dvou etapách.

V neděli startovala první etapa z Quarzazette, brány marocké pouště. Závodníci mají po celou dobu konání soutěže zajištěnu lékařskou pomoc včetně vrtulníků, v cílovém prostoru, resp. startovním prostoru následující etapy ubytování po osmi účastnících v berberských stanech a saturaci vodou před startem, na všech kontrolách a v cíli. Plus mobilní WC, nikoliv pro pohodlí závodníků, ale pro ochranu životního prostředí v poušti. Ženy mají navíc zajištěny sprchy, muži budou smrdět :-).

Nevím, kolik poběžíme

Vzdálenost, kterou budeme překonávat, přesně ještě neznáme. V minulých ročnících to bylo cca 230 až 240 kilometrů. Jisté je, že jedna z etap bude dvoudenní okolo 80 kilometrů. Pro její překonání si prý můžeme užít i romantiku noční pouště. Což přináší horší orientaci a vyčerpání, ale vyhneme se denním vysokým teplotám. V tu dobu se rtuť teploměru může pohybovat kolem 5 – 14°C, zatím co v poledne bývá kolem 40 °C.

Závodník si na počátku závodu nese na zádech 6 – 12 kilogramů zátěže tvořené povinnou výbavou, potravinami a tekutinami. Výpočty uvádějí, že se při zvýšení zátěže o 10% v těchto teplotách zvyšuje tepová frekvence o 20%. Vzhledem k minimální možné aklimatizaci je to tedy závod na doraz.

Hledám studnu

Závod končí v pátek 12. dubna a v sobotu se poté všichni přesouvají do Quarzazatu, kde se ještě uskuteční charitativní běh pro podporu marockých dětí a matek. V neděli máme volný den ve městě a v pondělí po poledni se odlétá zpět do Paříže.

Duší celého závodu je Francouz Patrik Bauer, který osobně přivítal každého závodníka. On celý závod vymyslel, po celou dobu se věnuje plánování tras, vylepšování podmínek pro marocké děti, ale i využívání moderních technologií pro ochranu životního prostředí. Letos bude například vlastní mobilní spalovna odpadů či využívání solární energie pro kompletní potřeby závodu.

Jdu do neznáma, i když tento závod vnímám od roku 97. Konečně nastal čas, abych to zkusil a snad i dokázal. V mé oblíbené knížce Malý princ se mj. píše: Poušť je krásná právě tím, že někde skrývá studnu. Jsem si jistý, že ji určitě najdu.

Osmdesát minut fronta na internet

Po příjezdu jsem byl zbytečně nervní, kontrola byla OK. Batoh bez vody 11,5 kg. Díky moc všem, kteří mi pomáhali se zdravím, tréninkem, psychickou podporou a hlavně KK za fotku všech dětí.

Alláh vymyslel poušť a Berbeři perfektní stan. Není v něm horko a fouká do něj. Start byl fantastickým zážitkem, oslovil mě Maročan Omar plynulou češtinou. Táta studoval v Ostravě, teď všichni bydlí v Casablance.

Jak jsem dopadl v první etapě? Čas za 5:45 hod., 37 km, tep max 170, průměr 147, kcal 4251. Startovalo 1040 lidí, byl jsem 401. Ufff, bude to zítra bolet. Parádní krajina, fantastická nezkažená společnost. Na tento mail jsem vystál frontu osmdesát minut po závodě na sluníčku. Teď jdu zalehnout.

C´est fantastique 2. etapa je za námi. Dnes přes hory, dokonce dvě. Opět čarokrásná krajina. Já dnes 328. pozice za asi 5:28 hod., TF max 163, TF avg 141, kcal 3711.

Ráno zase zážitek s Omarem. Dovedl mě k Maročanům, abych mohl vidět zatimního vítěze Mohameda Ahansala. Není to bůh, ale člověk, který běžel včerejším terénem průměr 12,99 km za hodinu – je prostě špička.

Na start jsem šel a čůralo mi z očí a cukaly koutky. Bál jsem se, že by mě mohli diskvalifikovat, neb jsem lezl po skále, zatímco ostatní po laně. Tam jsem ale dal asi třicet lidí. Díky moc všem za včerejší maily s podporou. Držte palce, mám sice puchýř na palci a slézají mi dva nehty, ale to se dá vydržet. To jsou starosti, co?

Oficiální web závodu

Marathon des Sables / United Kingdom

Marathon des Sables na Facebooku

VIDEO 8.4.:

VIDEO 7.4.:

VIDEO 2012: