Na 3 000 kilometrů dlouhou trať z Prahy do Maroka se v pondělí vydá český běžec a učitel David Chrištof. Cílem charitativního běhu s názvem PRAGUE TO AFRICA For Safe Drinking Water je získat dostatečné množství peněz na vodovod v sirotčí škole St. Bonaventura v Ugandě a upozornit na nutnost záchrany pitné vody.

Projekt pořádá a podporuje Německá škola v Praze, kde David Chrištof učí. Letošní běh je pokračováním běhu Prague to London RUN FOR SAFE DRINKING WATER z roku 2012, kdy bylo vybráno 12 000 USD a mohl tak být dokončen studní vrt na této škole.

David Chrištof střídavě poběží a pojede na kole 3 000 km z Prahy do Maroka. Během svého putování se zastaví na školách, aby seznámil žáky se světovým problémem nezávadné pitné vody a aby je motivoval k fyzicky aktivnějšímu životnímu stylu.

Osobním příkladem a zajímavou interaktivní přednáškou chce žáky zaujmout pro globální problémy, fyzickou aktivitu a splnění si svých snů. Žáci, studenti a veřejnost poběží s Davidem kolem školy a na začátku první etapy. Chrištof poběží a pojede na kole dva měsíce přes Českou republiku, Německo, Švýcarsko, Francii a Španělsko.

Proč?

„Projektem PRAGUE TO AFRICA For Safe Drinking Water chceme získat dostatečné množství peněz na vodovod poháněný gravitací. Díky vodovodu nebudou muset žáci školy St. Bonaventura přenášet vodu v nesanitárních kanystrech, které pak musí skladovat, čímž voda ztrácí na kvalitě. Žáci tak budou zdravější a budou mít neomezené množství nezávadné pitné vody na mytí, vaření či pěstování zeleniny,“ říká 33letý učitel angličtiny, který má za sebou přes 20 maratonů a 13 ultramaratonů.

Běh se může uskutečnit díky podpoře Německé školy v Praze, která převzala náklady na projekt. Před oficiálním startem v 11:00 hodin proběhne v Německé škole v Praze od 10:00 hodin představení projektu, tisková konference a symbolický běh kolem školy. Oficiálního startu se může zúčastnit i široká veřejnost.

Davidovo dobrodružství je možné sledovat den po dni na Facebooku. Podpořit projekt a poslat finanční příspěvek, kterým se díky tomuto charitativního běhu dosáhne částky 10 000 USD, je možné na otevřený účet Blueplanetnet­work.org. Všechny příspěvky jdou přímo nadaci Blue Planet Network, neziskové organizaci, která po celém světě financuje projekty zajišťující nezávadnou pitnou vodu.

Přístup k pitné vodě nemá na světě více než miliarda lidí. Další informace k projektu vrtání studny v Ugandě v roce 2012, řízenému nadací Blue Planet Network Village-Uganda-Africa.

Sportovec, učitel, filantrop

Dálkový běžec a učitel Německé školy v Praze David Chrištof (1979) má za sebou přes 20 maratonů a 13 ultramaratonů, včetně dvou 100 mílových (160 km) běhů. Roku 2007 se zúčastnil běhu kolem světa Blue Planet Run. 20 světových běžců během 95 dní v nepřetržité štafetě přeběhlo 16 zemí, aby upozornili na světový problém s pitnou vodou.

Absolvoval také 3800 km dlouhé cyklistické dobrodružství přes 8 evropských zemí za 7 týdnů. David Chrištof absolvoval magisterské studium na St. Cloud State University v Minnesotě v USA a pak pracoval 6 let na amerických universitách jako akademický poradce studentů. Nyní je učitelem angličtiny na Německé škole v Praze.

Zdroj: Tisková zpráva