Moravská metropole Brno se po roční pauze opět dočkala půlmaratonského závodu. Organizátoři letošního ročníku neponechali nic náhodě a kvalitní propagací i možností online registrace nalákali na sobotní závody téměř rovnou tisícovku závodníků.

I přes to, že se ve stejném termínu konal známý mistrovský půlmaraton v Pardubicích, dočkalo se Brno kvalitních časů i účasti. Nebýt termínové kolize s Pardubicemi, byla by účast určitě ještě mnohem vyšší.

V Brně nejrychlejší domácí Orálek

Širší domácí mužská i ženská bežecká špička dala přednost mistrovským Pardubicím, a tak se na základě startovní listiny čekal souboj zejména mezi ultramaratoncem Danielem Orálkem z AC Moravská Slávia Brno a atletem Lukášem Kučerou z VSK Univerzita Brno.

Očekávání se brzy po startu začala naplňovat – Orálek s Kučerou společně po startu utekli i vedoucím závodníkům na poloviční distanci, kteří startovali zároveň s půlmaratonci. Vedoucí dvojice spolupracovala a vytvořila si několik minut velký náskok na zbytek startovního pole.

Na 19. kilometru Orálek využil vytrvalosti i zkušeností a začal se i tak skvěle běžícímu Kučerovi vzdalovat. Vítězný čas Orálka má hodnotu 1:10:55, což se dá s přihlednutím k výraznému protivětru považovat za velmi kvalitní výkon.

„Dnes to bylo proti větru těžké, s Lukášem jsme běželi společně do 19. kilometru. Poté už šel každý sám za sebe. Závod se mi líbil, je dobře, že půlmaraton v Brně opět našel své místo.“ uvedl Dan Orálek v cíli, kde již pár minut po doběhu jako vždy pobíhal s fotoaparátem.

Druhý Kučera ztratil 54 sekund. Třetí místo vybojoval nejlepší český ironman posledních let Petr Vabroušek před mladým běžcem z Brna, Vítem Kněžínkem, který si časem 1:17:57 výrazně posunul osobní maximum.

„Já jsem si přijel hlavně užít sobotu s rodinou a synem, který běžel desítku. Abych stíhal první dva, na to jsem dnes neměl ani chuť, ani výkonnost, takže to pro mě byl spíše kvalitní trénink. Trať se mi ale líbila a vítr jsem nijak neřešil“ řekl Petr Vabroušek po doběhu pro BezvaBěh.cz.

Čtvrtý Vítek Kněžínek vypadal v cíli spokojeně, i když před závodem tvrdil, že letos to s běháním není ono, zlepšil si osobní maximum o více než 5 minut.

Skvělý výkon nestárnoucí Martincové

V ženském závodě při neúčasti nejlepších českých žen pro sebe vybojovala vítězství Iveta Fořtová v čase 1:28:24. Na druhém místě ovšem cílovou pásku protla nestárnoucí Ivana Martincová, která trať zvládla ve velmi slušném čase 1:31:03. Naprosto tak ovládla svoji kategorii Ženy C, kde druhé nadělila neuvěřitelných 16 minut! Na stupních vítězů doplnila vítězné duo žen třetí Simona Vykoukalová, která se stala vítězkou žen v kategorii A.

Půlmaraton v Brně doplnila desítka

Souběžne s půlmaratonem se postavili na start i běžci na poloviční trati 10.55 kilometru. Na této trati se nesešla výrazná konkurence, vítězství pro sebe tedy vybojoval Tomáš Kroupa z brněnského triatlonového týmu EKOL TT TEAM v čase 36:09. Druhý v cíli byl Vít Ryška a stupně vítězů uzavřel Vojtěch Čabala.

Výsledky – půlmaraton

Výsledky – 10 km

Foto 1000× – Monika Rozmanová