Jubilejním dvacátým ročníkem Salašského běhu pokračovala v sobotu 20. dubna Celoroční soutěž běžců – vytrvalců Zlínska.

Závod pořádaný TJ Sokolem Salaš ve spolupráci s SDH Zlín – Salaš přilákal do malé obce u Zlína celkem 45 účastníků včetně 4 žen. Oproti předchozím ročníkům pořadatelé změnili úvodní část trasy lesem, ale z důvodu těžby dřeva se operativně vrátili ke klasické variantě, což jak se později ukázalo, poznamenalo celkový dojem ze závodu.

Protože se startovalo nově z louky za hasičskou zbrojnicí, původní trasa byla delší o cca 500 m a trať tak celkem měřila cca 12 km s převýšením 160 metrů. Běželo se po silnici na kraj obce, odtud po lesní, tzv. olomoucké cestě k rozcestí U Boudy a dále po cestě se smyčkou kolem vysílače na Tlusté hoře a zpět stejnou cestou.

Ještě 2 týdny zde ležela vrstva sněhu a bylo tu možné potkat běžkaře, ale díky výraznému oteplení v posledních dnech sníh naštěstí roztál. V den závodu panovalo příznivé polojasné počasí s teplotou 12°C, i když na otevřených úsecích a hlavně při čekání na vyhlášení foukal chladný vítr.

Od startu šla do čela dvojice Josef Sedláček (Bike-Kanik Tučapy) a Jiří Vlček (NTS Prometal Slavičín). Po dvou kilometrech se Sedláček v čele osamostatnil a vypadalo to, že si běží pro prvenství. Situaci ale zkomplikoval výběh k Majáku, kde se Sedláček nezorientoval a přeběhl odbočku. Vlček na něj asi 30 vteřin počkal a dvojici tak doběhli ještě Martin Hečko (AK Zlín) a Daniel Tkáč (Author Tufo Trilife Zlín). K Majáku ke 2. občerstvovačce pak vyběhla společně čtveřice běžců. Už v seběhu se však vedoucí čtveřice roztrhala a Jiří Sedláček (Bike-Kanik Tučapy) si v poklidu v čase 46:11 doběhl pro vítězství.

Dostatečné rozestupy na zpáteční cestě zajistily druhé místo pro Jiřího Vlčka (NTS Prometal Slavičín) a třetí pro Martina Hečka (AK Zlín). V ženské kategorii v čase 57:38 s přehledem zvítězila Simona Švacová (Author Tufo Trilife Zlín) před druhou Gabrielou Chudárkovou (ZL PK) – 1:00:38 a třetí Janou Žaludkovou (Cyklogat) – 1:03:41.

Závod poznamenalo, když část závodníků v závěru závodu špatně odbočilo na původní fáborkami označenou úvodní část trasy. Na kritickém úseku chyběl někdo z pořadatelů, kterých jinak bylo po trati dostatek, takže do cíle tak závodníci dobíhali současně ze dvou stran. Škoda, že toto nedorozumění některým závodníkům pokazilo dojem z jinak krásného závodu.

Výsledky

Dalším závodem měl být tradiční Běh vítězství ve Slavičíně, který se ale letos nekoná. Seriál tak bude pokračovat za 7 týdnů v sobotu 8. června ve Zlíně Lesní hodinovkou.

Další závody započítávané do seriálu 2013:

  1. Zlínská lesní hodinovka (Zlín, 8.6.)
  2. Běh olympijského dne (Zlín, 19.6.)
  3. Běh na Svatý Hostýn (Bystřice p. Hostýnem, 24.8)
  4. Slopenská 10 (Slopné, 25.8.)
  5. Strojařská desítka (Zlín, 7.9.)
  6. Svatováclavský běh do Kudlova (Zlín, 28.9.)
  7. Sri Chinmoy 1/2 maraton (Zlín – Příluky, 29.9.)
  8. Běh Zlínem (Zlín, 20.10.)
  9. Luhačovický běh Kerteamu (Luhačovice, 26.10.)
  10. Mikulášský běh (Zlín – Příluky, 7.12.)
  11. Štěpánský běh (Zlín – Příluky, 26.12.)
  12. Silvestrovský běh (Zlín, 31.12.)

Běhy Zlín