Již v neděli se na trati Volkswagen Maratonu Praha objeví celkem 9 500 závodníků. Někteří poběží s cílem závod dokončit, jiní se ale budou snažit o co nejlepší čas a tradičně budou ve hře i české mistrovské tituly.

Homoláč zkusí utéct všem

O český titul si to pravděpodobně rozdá trojice Petr Pechek, Vít Pavlišta a Jiří Homoláč. Petr Pechek je dvojnásobný mistr republiky v maratonu, má osobní rekord 2:18:28 a loni byl druhý za Janem Kreisingerem, který se kvalifikoval na olympijské hry. Letos v zimě Petra trápilo zranění kotníku, ale podle svých slov snad už tréninkové manko dohnal. Chce ale zkusit zaběhnout si osobní rekord časem pod 2:18. Je ale potřeba, aby běžet ve spolupracující skupince a nebyla moc velká zima. Teplo mu prý tolik nevadí.

Vít Pavlišta i Jiří Homoláč již letos zaběhli vynikající časy na půlmaratonské trati (Homoláč 1:05:41, Pavlišta 1:05:34) a jistě budou chtít posunout svá maxima i maratonu. Loni skončili hned za sebou, když byl Vítek čtvrtý s časem 2:20:42 a Jiří pátý za 2:21:06.

Přitom byl mladý závodník z Brna loni ještě deset kilometrů před cílem na druhém místě a běžel na výrazně lepší čas. Letos věří, že poběží podstatně rychleji. Trenér Jiří Sequent i jeho soupeř Petr Pechek odhadují, že „Homi“ poběží pod 2:18.

Limit pro Mistrovství světa v Moskvě je stanoven 2:15, ačkoliv Mezinárodní atletický svaz (IAAF) vypsal čas o dvě minuty vyšší. František Fojt z Českého atletického svazu však věří, že se tomuto času mohou čeští maratonci přiblížit.

Na startu se objeví také skvělí maratonci, ač věkem již veteráni Róbert Štefko, Daniel Orálek nebo Mulugeta Serbessa. Do první pětky chce být i Leoš Pelouch.

Petra Pastorová běží o limit na MS

Mezi ženami je jednoznačnou favoritkou obhájkyně prvenství Petra Pastorová, která se pokusí zaběhnout limit pro Mistrovství světa v Moskvě. Loni běžela čas 2:39:42, kterým překvapila mnoho diváků. Letos však Český atletický svaz stanovil limit 2:33:30 pro světový šampionát. A to i přesto, že IAAF vypsal 2:43:00.

Petra Pastorová i její trenérka Alena Peterková však věří, že se limit dá s pomocí vodiče Roberta Krupičky zaběhnout. „Výrazně jsem si dvakrát za sebou vylepšila osobák na půlmaratonu v Praze a pak na mistrovství republiky,“ připomíná obhájkyně mistrovské koruny skvělé výkony z letošního dubna. Její největší soupeřka z předchozích závodů Ivana Sekyrová v neděli nepoběží.

O zbylé dvě medaile se pak očekává souboj mezi trojnásobnou maratonskou mistryní Radkou Churáňovou (tituly má z let 2004, 2010 a 2011, osobní rekord 2:45:29), Kateřinou Kriegelovou, která má letos stoupající formu a Lenkou Šibravovou. Slušný čas by mohla zaběhnout i Michaela Mertová, která také uměla čas pod tři hodiny, pak jí ale brzdilo dlouhodobé zranění.

Traťový rekord ohrozí Afričané

Největší favority je třeba hledat tradičně mezi Afričany. S osobním rekordem 2:05:25 se postaví na start Keňan Albert Kiplagat Matebor. Pokud by svůj nejlepší čas dokázal zopakovat, překonal by o 14 vteřin aktuální traťový rekord pražského maratonu. „Pokud budeme na trati spolupracovat, je šance rekord pokořit,“ řekl běžec na předzávodní tiskové konferenci.

Na čele se budou pohybovat jistě také stále se zlepšující Mariko Kiplagat Kipchumba s osobním rekordem 2:06:05, vítěz několika významných maratonů Benjamin Kolum Kiptoo (2:06:31), Yonas Kifle (2:07:34), v Praze velmi dobře známý Philemon Kimeli Limo (2:09:25) a Amanuel Mesel, který byl na dubnovém půlmaratonu těsně druhý a pro kterého bude závod maratonským debutem.

Mezi ženami budou hlavními protagonistkami Keňanka Lydia Cheromei s osobním rekordem 2:21:30, která je zároveň držitelka traťového rekordu. O první místo s ní budou zřejmě bojovat Caroline Rotich (2:23:22), Philes Ongori (2:24:20), Koren Jelela (2:22:43) a Ehitu Kiros (2:23:39).

„Nikdo neví, co se stane na trati. Důležité je soustředit se na závod a cítit se silně psychicky. Vždy se snažím běžet na co nejlepší čas,“ poodhalila svojí taktiku spolufavoritka závodu Caroline Rotich.

Celkem bylo pozváno 47 elitních atletů a živý přenos či hodinový záznam ze závodu bude ve více než 115 státech. Mezi televizními kanály, kde se objeví, jsou také Eurosport, Canal+, Viasat, OSN, ESPN, SKY, Amerika One a další.

Web Volkswagen Maratonu Praha


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Nyní studuje ČZU v Praze a v tomto městě také trénuje, o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.