Běhalo se tady sice jen na velkoplošných plátnech, ale společné zážitky zůstanou v pamětech téměř pěti stovek účastníků nadlouho. Galavečer pražských závodů RunCzech běžecké ligy v hotelu Hilton ocenil vítěze týmových a firemních závodů Hervis 1/2Maratonu Praha a Volkswagen Maratonu Praha, ale i finalistky Women´s Challen­ge 2013.

Projekt, který má za cíl rozběhat ženy, poskytnout ji motivaci, zázemí i odborné vedení, ve čtvrtém ročníku poprvé vyhlásil stejnou vítězku v obou kategoriích. Double získala Simona Vlašimská, která byla vyhodnocena odbornou porotou projektu, ale i hlasováním na webu jako Nejsympatičtější žena výzvy.

„Women´s Challenge pro mě znamenal šest měsíců pestrého a velmi intenzivního života, jež vedl ke splnění mého dětského snu, kterým bylo uběhnout maraton. Projekt mi dal rodinu gazel, které mi vždy budou blízké, prima trenéra, člověka s obrovským srdcem,“ říká jeho královna.

„Velmi si vážím hlavní ceny i vítězství v soutěži Miss sympatie. Je to pro mě čest, zároveň také závazek. Že budu důstojně pokračovat v tom, co jsem začala, že předám dál mé zkušenosti a zážitky, které jsem díky projektu získala, že budu oporou ženám, které si netroufají rozeběhnout se, nebo které třeba jen nevědí, jak začít,“ dodává žena, který chystá charitativní projekt a chce rozběhat zaměstnance T-Mobilu, kde pracuje jako manažerka.

„Má v sobě silný příběh, od začátku byla opravdu nejlepší výkonnostně, ale taky na sobě tvrdě a poctivě pracovala,“ hodnotí 39letou mámu dvouapůlleté dcerky Miloš Škorpil, trenér skupiny.

„Každým rokem poznáváme ženy a dívky, co o běhání i našich akcích vědí víc a víc a věnují se tomu mnohem vážněji. Řada z nich se hlásí už podruhé, nebo potřetí. Letos jedenáct našich žen běželo i celý maraton. Chyběla jediná, kvůli nemoci,“ dodává Martina Kozáková, koordinátorka projektu.

Běhající dámy pokračují ve své vášni v rámci Dámského běžeckého klubu, volného sdružení, které jim zprostředkuje komunikaci, vzájemné setkávání při společných akcích nebo závodech.

Pátý ročník Women´s Challenge pro sezonu 2014 začne už na podzim tohoto roku. Zájem žen o běhání a účast v závodech jasně roste. Letos jich běželo Hervis 1/2Maraton Praha 2658, což dělá přibližně pětinu pole. Maraton pak 1132 z devíti a půl tisíce účastníků.

V týmových soutěžích bylo oceněno 108 běžců všech kategorií, štafet, týmů, firemních družstev i dvojic. „Zájem se každoročně obrovsky zvyšuje a nedá se říct, že by se do štafet hlásili lidé, kteří už neseženou místo v celém závodě. Kapacita běžců do jednotlivých závodů je bez ohledu na to, jaké části se zúčastní,“ vysvětluje Tomáš Mirovský, jeden z ředitelů závodů, který se podílí na organizaci od úplných začátků.

První firemní půlmaraton se konal v roce 2006 za účasti 85 týmů. Letos jich bylo 452! První firemní maraton v roce 2008 běželo 146 týmů. Letos 575…

Do společnosti Gold PIM Kings, tedy běžců s nejméně patnácti účastmi v pražském maratonu, bylo uvedeno čtrnáct nových členů. Dá se čekat, že za rok při oslavách dvacátého výročí mezinárodního maratonu v Praze padnou další rekordy.


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.