Premiéru terénního běhu Dolní Morava – Králický Sněžník a zpět vyhrála linduška horská, zpěvný pták z čeledi konipasovitých, který nepustil běžce do závěrečného stoupání na vrchol.

Deset ochranářů na místě hlídalo její čas hnízdění na posledním asi 1500 metrů dlouhém úseku. Přesto v sobotu zbylo okolo třiceti kilometrů nádherné běžecké štrapáce. Vyhrál 30letý specialista na extrémní horské běhy Karel Axmann z Olomouce a Kateřina Matrasová z Chrástu, jedenáctá v absolutním pořadí.

Druhý podnik letošního Salomon Trail Running Cupu založil, jak věří pořadatelé i běžci, zajímavou tradici. „Takových běhů tady je málo a opravdu jsme si to užili,“ řekl třetí v cíli, 51letý kladenský veterán Josef Poduška.

„Bylo to krátký a placatý,“ bručel jen extremista Karel Axmann, když v klidu protnul cílovou pásku za 2:11 hodiny s náskokem 1:08 minuty na Piotra Hercoga ze Salomon teamu. Do čela se dostal už v prvním asi pětikilometrovém stoupání. Pak jen zlehka navyšoval odstup od skupinky, která se rozpadala. „Kdyby zůstalo závěrečné stoupání s převýšením tři sta metrů, mohlo to ještě zamíchat pořadím,“ domnívá se.

Axmann strávil v místě celý víkend, jistě mu prospěla poklidná aklimatizace. Navzdory obavám ze slabší účasti přijelo 91 závodníků. Nikdo nezabloudil a všichni doběhli do cíle! Včetně 60letého pardubického Jana Zajíce za 4:42 hodiny, ten si už vychutnal taky bouřku.

Neobvyklá vzdálenost i profil vyskládaly pořadí. Třeba nejzvučnější jméno, devátý maratonec letošních českých tabulek Michal Kovář, skončil „až“ šestý.

Pořadatelé zajistili tři občerstvovací stanice i s gely, k dispozici měli chlapce z Horské služby. A hned na druhý den perfektně vyčistili celou trať chráněné oblasti od zbylých papírků, nebo kelímků. „Jen by se mi líbilo vyznačit poslední tři čtyři kilometry do cíle cedulemi,“ hledá další vylepšení zkušený běžec Poduška.

Ostatně, patrně typický účastník. Kvalitní závodník, hledající nové výzvy. „Jakmile jsem se zjara o běhu dozvěděl, přizpůsobil jsem mu trénink, moc jsem ho chtěl jít,“ vypráví. Po loňské operaci achilovky a vynechané sezoně zvýšil kilometráž, v květnu jich napočítal 354. Pod Králický Sněžník se vydal s partou kamarádů přes půl země vlakem v den závodu. A navečer zase zpátky.

„Stálo nám to za to, bylo to opravdu perfektní. Trať byla běžecká, žádné přehnané krpály, skutečně zážitek,“ rozplýval se. „Po všech stránkách výborný, krásná, ale náročná trať. Zvlněná, nejen nahoru, po vrstevnicích. Horské cestičky paráda. Držel jsem se jen zpočátku ve skupince vepředu, tam se závodilo a soupeři se hlídali. Musel jsem jít hlavou. Z prvních deseti se někteří propadli, neodhadli síly, nebo špatně občerstvovali,“ doplnil patnáctý v pořadí Radek Leszczynski z Olomouce.

Perfektní zázemí se sprchami a ochotným personálem vytvořil luxusní wellness hotel Vista v Dolní Moravě. Moderoval olympijský vítěz v akrobatickém lyžování Aleš Valenta, který nedaleko odtud ve Štítech provozuje svůj Akrobat park.

„Ten závod má velký potenciál, chceme to dělat i dál,“ dodal šéf organizátorů Martin Dvořák.

Salomon Trail Running Cup pokračuje 24. srpna na Lipně, na podzim zbývají ještě tři běhy.

Výsledky

VIDEO ze závodu:


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.