Tramtadadáááá… Vítězem naší vědomostní soutěže o nejnovější model běžeckých hodinek Timex Ironman Run Trainer 2.0 se stává Hana Vejrostová z Pardubic.

„Děkuji Vám :-) Dlouho jsem nic nevyhrála a tohle je fakt bomba… asi jsem dítě štěstěny,“ raduje se pravidelná čtenářka našeho webu. Soutěže se zúčastnilo 326 lidí od Aše až k Tatrám, 99% odpovědí bylo správně. Rozhodl los.

„Když jsem se v pátek dozvěděla o výhře, radostí jsem skoro nemohla spát. Na otázku jsem odpověděla jen tak ze zajímavosti a nečekala jsem, že by se na mě štěstí mohlo usmát,“ říká instrumentářka z operačních sálů pardubické krajské nemocnice.

Dáma původem z maličkých Lukovan u Brna, kam se ráda vrací. „Nejen proto, že je to moje rodné místo, ale také pro krásnou krajinu. Vesnice je obklopena lesy, které jsou ideální nejen k běhání, turistice, ale také k cyklistice, kterou mám moc ráda. Kromě sportu a cestování je moji velkou zálibou fotografování,“ dodává do své vizitky.

„V současnosti sice používám také sportovní hodinky s GPS, ale Timex u mě určitě najdou uplatnění. Jelikož ráda trasy archivuji, rozebírám anebo inspiruji ostatní, hodinky používám nejen na běhání, ale také při cyklistice a turistických výletech. Člověk pak vidí nejen zdolané kilometry, ale při horských aktivitách i nadmořské výšky, stoupání atd.,“ těší se.

Teď v březnu tomu byly teprve tři roky, co začala běhat. Přitom do té doby maratonky přilíš nemilovala. „Po větší operaci kolene a dvou měsících o berlích šla fyzička rapidně dolů a já přemýšlela, jak ji vrátit. V mém okolí lidé začali běhat, tak jsem si řekla, proč to nezkusit,“ vypráví.

Běhání ji chytlo a postupně začala navyšovat kilometry. „Teď naběhám okolo 200 km měsíčně,“ říká. „Pokud je ale hezké počasí a dostatek času, raději vyměním běh za cykloturistiku. Takže v letních měsících se naběhané kilometry hodně odvíjejí od cyklistiky,“ přiznává náklonnost ke staré lásce.

A rychlost, závodní ambice? „Jsem rekreační běžec. Sportem se odreagovávám a čistím hlavu. Tudíž každé dobré umístnění mě vždycky moc potěší,“ odpovídá skromně. Ale pozor. V poslední době si splnila dva velké sny a to půlmaraton pod 1:30 (přesně za 1:25:11) a maraton pod 3:15 (3:14:13).

Jaké má další plány? „Já jsem běžec samorost a řídím se heslem: člověk sportuje z lásky a ne proto, že musí. Z toho důvodu nedodržuji žádné plány, nepřipravuji se na závody, ale běhám si pro radost.“

Ráda jezdí na do krásného prostředí a jelikož se považuje za vytrvalce, raději běhá delší tratě. Krom tradičních Miřejovic, Kutné Hory, Blanska a Príglu, by si letos chtěla zkusit i jednu horskou výzvu – Valachiarun. „V říjnu jsem vyhrála voucher na maraton v Amsterdamu, takže se na něj moc těším,“ prozrazuje vrchol kalendáře.

BezvaBĚHu zůstane věrná. „Patří mezi mé oblíbené. Oceňuji jak informační přehled různých závodů, tak reportáže z nich. Nejednou jsem se nechala inspirovat. Ráda také čtu články ze života ostatních běžců a recenze či rady ohledně běžecké výbavy. Taky se ze záznamu podívám na magazín Tempo nebo reportáže z různých sportovních závodů.“

Pokud udrží s novými timexkami své tempo, nejspíš se tam brzy někde sama najde.


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.