Čas letí jako voda a po loňském jubilejním třicátém ročníku kravařského Běhu zámeckým parkem vstupuje závod tuto neděli do čtvrté dekády. O tomto oblíbeném závodu dlouhém 8,7 km jsme pohovořili s jedním z organizátorů Radimem Kasalíkem.

Radime, pořádat běžeckou akci většího rozsahu, jako je váš Běh zámeckým parkem, je celkem náročná záležitost. Kdo se o to stará?

Samozřejmě, že je to náročné, zejména v sektorech nejmenších závodníků. Tento běh je zaměřen hlavně na práci s dětskými kategoriemi. Malých závodníků bývá někdy i více než dospělých. To sebou nese spoustu starostí. O organizaci se stará hrstka dobrovolných pořadatelů, kteří si zkušenosti předávají dá se říci z generace na generaci. V minulosti se o organizování starali hlavně Werner Nanke, Gunter Ploch a Karel Michalčík st. Letos poprvé za organizaci neodpovídá jedinec, ale klub.

Okolo běhání a sportů celkově se v Kravařích začala točit zajímavá skupinka nadšenců. Netrvalo dlouho a dali jsme dohromady občanské sdružení s názvem Prajzský běžecký klub Kravaře. Jde v podstatě o renovovaný BK Kravaře, jen se tomu dala forma, funkce daným jednotlivcům a jménem občanského sdružení se zvýšili možnosti a pravomoce zejména při organizaci závodů, kterých pořádáme celkem pět. Taky jeden seriál s názvem Prajzská běžecká liga.

Chystáte tedy nějaké změny v dosavadní organizaci?

Změny budou zpočátku jen minimální,dosavadní organizace běhu byla na dobré úrovni, ale vždy je co zlepšovat. Největší změny jsou v rozdělení organizace mezi více členů. Ti budou mít více času na přípravu jednotlivých částí a kvalita by se měla zvyšovat.

Co bys řekl o trati závodu?

Kdo zná zámecký park, jistě uzná že prostředí je nádherné. Jedná se o příjemné prostředí golfového hřiště. Kdo zvládne během závodu zvednout hlavu a rozhlédnout se, může spatřit krásně upravené travnaté plochy, porosty, památné stromy, kamenné mosty přes potoky křižující park, rybníky a v neposlední řadě zámek. Kromě asfaltové stometrové rovinky, která je startovní a zároveň i cílová, je trasa vedena po zpevněných stezkách. Povrch je polotvrdý, tvořený hlínou a jemným štěrkem. Pro běh je téměř ideální. Profil je naprosto rovný. Jedinou změnu tempa způsobí náběhy a seběhy z můstků. Trať měří 8.700m a jde o tři okruhy. Pro mladší kategorie jsou připraveny tratě 200m, 350m a 2.100m.

Je pořeba se přihlásit předem?

Na běh není třeba žádných přihlášek. Stačí přijít ráno včas na prezentaci. Závodu se účastní v posledních letech 110–150 dospělých běžců a stejný počet mládeže. Toto množství ráno před závodem zvládneme.

Kdo se obvykle účastní vašeho běhu? Přijedou nějaká známá jména?

Jsou to většinou běžci z Opavska a Ostravska. Slušné procento běžců tvoří vždy atleti ze sousedního Polska a někdy Slovenska. Každoročně k nám zavítá také pár běžců ze vzdálenějších míst naší republiky. Jelikož nemáme online přihlášky, nemůžeme říci kdo z favoritů se ukáže. Každý rok se někdo objeví a mimo moravskoslezské matadory tady občas zavítají borci jako Bajza, Blaha, Miko, Pastorová aj. Doufáme, že se někdo objeví i letos

To jsou opravdu známá jména, kdo na trati drží rekord?

Vzhledem k velkým úpravám v parku se trať v posledních letech několikrát změnila. Trať v podobě jaká je dnes se ustálila před dvěmi lety. Na této trati si zatím nejlépe počínal Aleš Miko a mezi ženami Kateřina Bluchová. I když jsou časy výborné, jsou mladé a volají po překonání. Na nové rekordmany je připravena prémie 500 Kč u mužů a 300 Kč u žen.

Jaké kromě prémií za rekord chystáte ceny?

Hlavními cenami pro vítěze jsou hodinky FESTINA. Mimo pár drobností dostanou ostatní finanční odměny v hodnotě 11.000 Kč. Speciální odměny jsou připraveny i v kategorii nejlepší Kravaráci.

Něco na závěr?

Jménem klubu bych chtěl všechny pozvat k účasti ať už jde o výkonnostní běžce s ambicemi, nebo běžce začátečníky, kteří se chtějí pobavit a udělat něco pro své zdraví. Pokud máte doma malé sportovce, neváhejte a přiveďte je a přijďte si užít závod jako diváci.

Náš závod je vyhlášen diváckou kulisou a příjemným prostředím, a proto se k nám běžci i diváci často a rádi vracejí.

Bližší informace získáte tady.