Běžecký týdeník Tempo se chystá na léto a na prázdniny. Běží tam naboso, to je téma posledního dílu před krátkou letní dovolenou. Tempo 14 má po včerejší premiéře a první ranní repríze rekordní počet dalších vysílání. Přímo na obrazovkách ČT sport ho uvidíte ve středu ve 14.35, v pátek ve 2.20, v sobotu v 10.10 a pak ještě příští úterý v 5.40 a 13.40. Všechny díly pak najdete na internetu na ivysilani.cz.

V běžecké škole Miloše Škorpila se dozvíte, co je to fartlek a jak si pohrávat s rychlostí. Zopakujeme si běžeckou abecedu a dostanete dva plány fartleku, běhu střídavými tempy – pro výkonnostního i hobby běžce. „Svět očima běžce je zážitek,“ shodují se tvůrci pořadu. Jistě není těžké jim uvěřit, že?

Posilování vzpřimovačů páteře hlavně v dolní části zad vám v přírodní tělocvičně ukáže známý fitness kouč David Huf.

Báječnou atmosféru druhého Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice zprostředkují kamery reportérů Tempa. Jedna z nich létala nad městem i ve vrtulníku. Už jste viděli Černou věž z výšky?

Objekt druhé reportáže přijel autorům až „pod nos“ ze Seattlu. Legenda nezávislého běhání a hrdina knihy Zrozeni k běhu je proslulý pod jménem Bosonohý Ted. Excentrický muž s českými kořeny ukázal své vozítko budoucnosti, nové Luna sandály, pomohl vydělat na charitu sdružení Dejme dětem šanci při prvním pražskému Barefoot běhu a hlavně pořád a všude s úžasným zaujetím vyprávěl o své vášni k tzv. bosému běhu.

O jeho přednostech nám povyprávějí odborníci, ukážeme si rozdíly mezi odtlumenou, minimalistickou a barefoot botou. Víte, že z 206 kostí lidského těla jich je 52 v chodidle? „Skrze chodidla si tělo bere ze země energii, kterou bytostně potřebujeme,“ říká reflexní terapeut Július Pataky, který běhá bosý i maratony. Poradí vám, jak změnit obutí případně postupně a bezbolestně.

O spíše filozofickém rozměru změny obuvi vypráví režisér a kameraman Jan Dufek. „Důležité je nedržet se jen jedné cesty a ostatní považovat za špatné. Vždycky za horizontem může být něco novýho a objevit to, je největší dobrodružství, které nám život nabízí,“ tvrdí přesvědčivě.

V tradiční vědomostní soutěži můžete vyhrát tričko adidas, výživové doplňky Nutrend, energetické žvýkačky Bitters nebo aktuální model běžeckých hodinek Timex Ironman 2.0 Runner v ceně 6990 Kč!

Další informace o TEMPU i na webu, facebooku nebo twittru.

Videoupoutávka:


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.