Pouze tři dny po náročném Běhu olympijského dne se v Ostravě uskutečnil první ročník Půlmaratonu Nová Karolina. I přes vysoké finanční odměny (přes 50.000 Kč) dorazilo k obchodnímu centru Nová Karolina pouze 130 běžců.

Pořadatelé nedali závodu potřebnou publicitu a mimo termínovku o něm informovali běžeckou veřejnost jen 3 dny před startem krátkou zprávou na svých stránkách. Mnoho zájemců bylo mystifikováno tím, že účast v závodě je omezená, a že je dokonce závod už naplněn. Proto jich mnoho nepřijelo a to je škoda. Závod v centru města by si větší účast určitě zasloužil.

Nicméně průběh závodu byl dobře organizátorsky zajištěn. Vzhledem k terénním úpravám však museli pořadatelé na poslední chvíli pozměnit trať a místo 3 velkých okruhů tak závodníci absolvovali okruh jeden plus 7 menších v Komenského sadech.

I přesto, že ráno byla obloha zatažená, tak před startem vysvitlo slunce, aby záhy potrápilo většinu účastníků. Mnohé výkony poznamenal taky středeční závod.

Na startu se objevilo několik Keňanů, takže prakticky všem bylo jasné, v čí režii se závod bude odehrávat.

A tak se taky stalo. Prvním v cíli byl Henry Kemboi 1:09:18, druhý skončil jeho krajan Kiprotich Elisha Sawe (oba Benedek Team – 1:10:49). Pro třetí místo si doběhl Václav Bitala (AK AZ Kopřivnice – 1:13:57).

„Běh olympijského dne jsem neběžel, ale o víkendu jsem absolvoval dva závody v biatlonu. Takže trochu únava byla, ale myslím, že můj dnešní výkon to nepoznamenalo. Škoda jen, že jsem opět musel běžet sám. Přede mnou Keňané a daleko za mnou Polák Antczak. Každopádně s umístěním jsem ale spokojený,“ řekl v cíli Vašek Bitala.

Mezi ženami bylo trošku rušněji, zvláště mezi českými. O první dvě místa si to rozdaly Christine Chepkemeiová (Benedek Team – 1:28:30) s Maďarkou Danielou Cirlanovou z téhož klubu (1:28:37). No rozdaly. Celý závod běžely tréninkovým tempem vedle sebe a povídaly si, stejně jako jejich kolegové. Takže to spíše vypadalo na dohodu než na nějaký závěrečný boj.

Ten se však odehrál o třetí místo. Dlouho vedla Adéla Esentierová (BET Ostrava), ale asi tři kilometry před cílem před ni šla překvapivě Kristina Čablová z AK EZ Kopřivnice. Ta běžela dnes velmi uvolněně, narozdíl od soupeřky, kterou pravděpodobně zmohlo teplé počasí a možná i rychlejší začátek.

„Můj nejlepší závod v životě. Dnešní teplo mi vůbec nevadilo. Naopak. Dokonce jsem ani jednou neobčerstvovala, nedělá mi to dobře na žaludek. Jsem překvapená, že jsem Adélu porazila, vůbec jsem to nečekala. Byl to můj první start na tak dlouhé trati. Půlmaraton jsem ještě nikdy neběžela. Hákla jsem se za kamaráda Láďu Dvorského. Hodně mi pomohlo, že jsem neběžela sama,“ usmívala se nadšená Kristina Čablová. „Čas 1:29:29 je prostě famózní. Jsem šťastná. A největší zážitek? Když mě vítězný Keňan požádal o společné foto.“

Výsledky

Foto 17× – Martin Dedek