Horský půlmaraton na Lipně se stává čerstvým lákadlem konce prázdnin. „Po úspěchu Králického Sněžníku chceme dělat další zážitkové běhy,“ říká Martin Dvořák, šéf pořadatelského týmu Salomon Trail Running Cupu. Běží se 24. srpna na závěr týdenního Lipno sport festivalu.

Trať povede nádhernou přírodou kolem Čertových proudů a Čertovy stěny za přehradní hrází. Jen na posledním dvoukilometrovém kopci se vystoupá 350 metrů. A pak až k nebi… „Připravili jsme ještě výběh na Stezku nad korunami stromů po požárním schodišti s výškou 50 metrů a seběh dolů po dřevěné stezce,“ láká Dvořák na hojně navštěvovanou unikátní atrakci.

Poté následuje další klesání sjezdovkou dolů do maríny po stopě loňské premiéry – tehdy se běžela dvanáctka, kterou ovládli Jiří Voják a Tereza Zuzánková.

V cíli následuje koncert Ivana Hlase a jeho Tria, po setmění ještě velkolepá laserová show na vodní hladině. To vše, stejně jako startovné, zdarma. A navíc stále platí – účastníci kompletního programu STRC získají ceny.

Lipenský závod je po Boskovicích a Králickém Sněžníku třetím dílem letošního Salomon Trail Running Cupu.“Ty podzimní běhy jsou tradiční, kratší (Říčany 11 km, Ondřejnická 15 v Beskydech a finále na golfovém hřišti v Praze-Motole o postup na Havaj, pozn. red.). Chceme, aby si lidi o prázdninách užili originální a neopakovatelné zážitky,“ dodává Martin Dvořák, bývalý český reprezentant v plavání a triatlonu, který už má lipenskou štreku pěkně naběhanou.

Nabízí se tedy tip na pár dní v přírodě. Celý týden poběží na Lipně sportovní festival v režii Dvořáka a Kateřiny Neumannové. Vedle vrcholných podniků mistrovství republiky v olympijském triatlonu nebo českého poháru dračích lodí se chystají ukázkové tréninky běhu, jízdy na kole, jachtinku a cvičení pro ženy, nebo přednášky o zdravé výživě.

K dispozici bude půjčovna inline bruslí, koloběžek a paddle boardů, testování kol. Chystá se i bohatá nabídka dětských soutěží včetně koncertu Kašpárka v rohlíku nebo Laury a jejích tygrů. Ubytování nejlíp seženete přes tamější Infocentrum.

Mapku trasy a video najdete na www.strc.cz


Autorem článku je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.