Po Beskydské sedmičce a zimní čtyřiadvaceti­hodinovce na Lysé hoře se v Beskydech objevuje další velká akce – Lysohorský čtyřlístek. Kdo závod vymyslel, kudy vede jeho trať a další otázky jsme položili jednomu z organizátorů Luďkovi Bednarzovi.

Luďku, kdo vlastně stojí za Lysohorským čtyřlístkem? Čí to byl nápad?

Pomalu končil zimní Lysacup a rodina se začínala těšit, že si mě o víkendech užije. S tím jsem musel něco dělat. A tak jsem vymyslel Lysohorský čtyřlístek. Primárně to měla být akce pro pravidelné účastníky Lysacupu – těšil jsem se, že ty lidi uvidím i jinak než v rukavicích a čepicích. Tak jsme dali hlavy dohromady s bráchou Liborem a začali nápad realizovat.

Proč zrovna čtyřlístek?

Kdo se podívá na mapu závodu, bude mít hned jasno. Závod se běží po trase, která svým tvarem připomíná čtyřlístek… A profilem pilu. Uprostřed Čtyřlístku je totiž Lysá hora.

Proč jste zvolili jako základnu Visalaje, není atraktivnější Ostravice?

Visalaje jsou dlouhodobě má oblíbená oblast. Končí tam silnice a lišky tam dávají dobrou noc. Navíc je docela opomíjená turisty, tak jsem si říkal, že by bylo fajn, aby to tam lidi taky poznali. K tomu se přidalo příjemné zázemí, které nám poskytl Penzion Beskydy, a bylo rozhodnuto.

Jak je trať dlouhá a kudy povede?

Délka trati je 69 kilometrů a převýšení se blíží ke 4000 metrům. Každý z lístků Čtyřlístku zavede závodníky do jiného údolí pod Lysou. Kromě Visalají se podívají do Malenovic, Ostravice i do Krásné.

Která část je nejtěžší?

Těžko vypíchnout jedno konkrétní místo, všechny přístupové cesty na Lysou mají ve vrcholových partiích, co nabídnout. Pro mě osobně je vždy nejtěžší návrat do Visalají. Poslední tři kilometry vedou romantickými údolíčky, ale v okamžicích, kdy už toho má člověk fakt dost a myslí si, že z Lysé se běží jenom dolů, tak ho ty tři poslední kopečky dokážou pěkně zdrtit.

Co speciálního jste pro závodníky na trati vymysleli, bude nějaká sjezdovka?

Zatím žádné specialitky nechystáme, ale sjezdovek si samozřejmě závodníci užijí do sytosti. Severní sjezdovku budou dvakrát sbíhat, jednou vybíhat. Jižní sjezdovka se bude sbíhat. Dvakrát si užijí výstup z Kobylanky, který je fakt výživný. A co si budeme povídat, ani výběh kolem hospůdky u Veličků v Malenovicích není úplně jednoduchý.

Kde budou občerstvovačky a co na nich bude k snědku?

Občerstvovačka bude jenom na vrcholu Lysé, ale vzhledem k tomu, že ta je uprostřed, užijí si ji závodníci čtyřikrát. A mají se na co těšit – kromě klasické vody a ionťáku bude v nabídce coca-cola, několik druhů ovoce, energetické tyčinky či horalky. Dle počasí chystáme ještě další dobrotky. No, a protože z vlastní zkušenosti vím, že křeče jsou sviňa, bude v nabídce i sůl a tablety Anticramps od Nutrendu.

Jak jste vyřešili kontrolní místa?

Kontrolní místa budou tři oficiální a několik tajných. Ale protože jsou tajné, tak je fakt neprozradím!

Jak máte zajištěnou bezpečnost účastníků?

Co to je bezpečnost účastníků? Ale ne, samozřejmě, že jsme na ni mysleli, proto bude posílena hlídka Horské služby na Lysé a na občerstvovačce budeme mít zdravotníka. Já ovšem doufám, že se jedná pouze o prevenci, a že se všichni účastníci ve zdraví sejdou v sobotu večer na Visalajích.

Čím se tenhle závod odlišuje od ostatních podobných akcí, které v poslední době rostou jako houby po dešti?

Nechceme aby se ze závodu stala masovka, a proto do budoucna neplánujeme výrazné rozšiřování startovního pole. Závodníci si tak užijí na horách relativní klid a téměř komorní atmosféru. A pokud se koukneme na parametry trati i ony potěší milovníky extrémnějších závodů.

A co favorité? Kdo ze známých osobností do Beskyd přijede?

Z favoritů největších se na startu objeví Standa Najvert, který se umisťuje pravidelně na předních místech v ultratrailech. Dále se můžeme těšit na Láďu Sventka, Petra Míla, Radima Kasalíka či Tomáše Svobodu a mezi ženami se objeví sestry Krejčiříkovy, které by taky mohly bojovat o přední umístění. Ale děláme závod pro lidi a já si budu vážit každého, kdo protne cílovou pásku. Nezávisle na umístění…

Lysohorský čtyřlístek