V létě je potřeba hodně pít. Člověk se potí, i když jen leží u vody a jak vyběhne, je potřeba pít ještě víc. K doplňování tekutin volí běžci různé možnosti – vodu, ředěné džusy, minerální vody, čaje nebo iontové nápoje. Oblíbeným „iontovým nápojem“ je přitom tradiční český nápoj – pivo.

I na závodech

Pivo je považováno za národní český nápoj a není divu, že si držíme celosvětově přední příčky z pohledu spotřeby piva na osobu. Je to zhruba 160 litrů na člověka za rok. Zároveň jsou česká piva velmi dobře známá i daleko za našimi hranicemi.

Pivo je tradiční součástí i několika běžeckých závodů. Při Pečecké desítce nebo Pardubickém vinařském půlmaratonu teče pivo proudem a co teprve závody jako O Krušovický soudek, který končí přímo v pivovaru. To se pak člověk může pomalu obávat, aby vůbec trefil domů. Velmi zajímavým závodem je Pražská relativní desítka. Tam se od času na deset kilometrů odpočítávají minuty podle počtu půllitrů vypitých piv. Před několika lety bylo nealko pivo i podél trati Hervis 1/2Maratonu Praha. Na některých závodech v zahraničí je rovněž běžné.

Samá pozitiva?

„Pivo můžeme doporučit po běhu, nikoliv při běhu samotném,“ říká pro BezvaBĚH Petr Košin z oddělené výzkumu Budějovického Budvaru. Pozitivní je rozhodně vysoký obsah vody, který je u výčepního piva asi 93 %, příznivé složení sacharidů a pivo je také zdroj vhodných minerálních látek jako je draslík, hořčík, fosfor, sodík, vitamínů, zejména „béčkových“ i antioxidantů. Kromě toho pro mnoho lidí neutralizuje sladké ionťáky, gely a podobně v žaludku, takže v malém množství může mít pozitivní vliv i během fyzické aktivity. Zkušení běžci ale doporučují dát si před pivem trochu vody.

Z pozitivních vlastností piva, které běžci ocení, je to vysoký obsah vody (u výčepního piva asi 93 %), příznivé složení sacharidů (pivo neobsahuje téměř žádné monosacharidy, většina sacharidů je ve formě dextrinů s více než 10 molekulami glukosy, které tělo pomaleji tráví – rychle stravitelné cukry strávily kvasinky při kvašení) a zdroj vhodných minerálních látek (asi 500 mg/l draslíku, 110 mg/l hořčíku, 310 mg/l fosforu, jen okolo 10 mg/l sodíku – pivo je nápoj s velice výhodným poměrem K/Na ~ 50) a některých vitamínů (B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12). Pivo je také dobrým zdrojem antioxidantů – polyfenolů a alkoholu.

Petr Košin by problém neviděl ani v obsahu alkoholu – při dvou pivech denně prý může mít i pozitivní vlastnisti, v malém množství je totiž velice dobrý antioxidant. „Zvlášť po běhu, který z hlediska oxidačního stresu značně zatěžuje organismus. Umírnění konzumenti piva mají statisticky lepší stav kardiovaskulárního systému,“ říká Košin.

Po doběhu roste chuť

Tradiční je pak pro mnoho běžců pivo po běhu. Nejprve doplnit ztracené tekutiny nějakým nealkoholickým nápojem, třeba klidně i vodou a pak si dopřát sklenku pěnivého moku. Třeba Tomáš Jungvirt má pak zajímavý přepočet – 1 km rovná se 1 desítka, usmívá se a dodává: „Akorát půlmaraton dělá v hospodě problémy.“

Nicméně to určitě není tak, že by pivo bylo všelékem, někomu mohou vadit bublinky, jinému alkohol, a někomu to prostě nemusí vůbec chutnat. Minimálně stejně početná skupina běžců jako ti, kteří nedají na pivo po běhu dopustit (třeba Miloš Škorpil) je i skupina, která pivo prostě nemusí, sem patří třeba Radek Leszczynski.

Nebo radši nealko? Či radlera?

Kdo musí řídit nebo je abstinent, ten jistě radši zvolí nealkoholické pivo, které má obvykle téměř nebo zcela nulový obsah alkoholu. I tento nápoj dělá více výrobců a tak si lze vybírat. Vzhledem k tomu, že se pivo rychle vstřebává, volí nealko po běhu často i ti, kterým při jiných příležitostech běžné pivo nevadí.

Petr Kouble, manažer značky Birell, pak vyzdvihuje složení nealkoholického piva. „Obzvláště při větší zátěži jsou ideální nápoje sycené oxidem uhličitým, nealkoholická piva a nápoje obsahující hořčík,“ říká a pokračuje: „Nealkoholické pivo Birell je na rozdíl od slazených nápojů a běžných limonád vhodnějším zdrojem tekutin pro naše tělo. Obsahuje potřebné a prospěšné látky, které tělo obohacují o důležité živiny a nezatěžují ho.“

To jsou například draslík, hořčík, vápník, kyselina listová, vitamíny slupiny B nebo polyfenoly. Birell, který patří mezi špičku na českém trhu, je čistě přírodní nápoj bez umělých přísad a konzervantů a má o 50 % méně kalorií než slazené sycené nápoje.

Zejména dámy potom mají v oblibě tzv. radlery, tedy ochucená piva, něco mezi pivem a limonádou. Ale mezi příznivce se řadí třeba i Tomáš Reis, mladý atlet z Prahy, který poslední dobou uvažuje o návratu na závodní tratě. „Já teda pivo před během nepiju. Třeba i když jdu bruslit si dám radši nějakou malinovku a pivko až po výkonu,“ vypráví Tomáš.

A co vy? Dáte si po doběhu s chutí pivo nebo se mu radši obloukem vyhnete?


Autorem článku je Martin Singr, mladý běžec ze středních Čech. Ve všední dni i o víkendech jej lze vidět pobíhat v okolí Rychnova nad Kněžnou nebo Sedlčan.