Vylepšení chystá tradiční zářijová běžecká korida centrem večerní nasvícené metropole. 02 Grand Prix Praha nabízí přímější trasu se startem a cílem v dolní části Václavského náměstí. Trať 10 km poběží elitní muži, ale poprvé i ženy včetně čerstvé mistryně světa v krosu Emily Chebet z Keni.

„Chceme nabídnout zajímavou, ale zároveň rychlou trať. A tahle naše nová trasa pomůže časům určitě,“ říká ředitel závodu Václav Skřivánek. Běží se z Můstku ulicí Na Příkopě pak Revoluční na druhý břeh Vltavy, tady nejprve směr Holešovice odtud po otočce v Argentinské po nábřeží Edvarda Beneše ke stanici metra Malostranská a zpět na Štefánikův most Revoluční na Můstek.

„Elitní ženské pole poběží poprvé desítku a hned tu máme výbornou sestavu,“ říká Jana Moberly, manažerka elitních atletů závodu.

Emily Chebet má krom dvou titulů světové šampionky v krosu na kontě i čtvrté místo z posledního mistrovství světa na dráze na 10 000 metrů v Moskvě a čtvrté místo na 5 000 metrů z Weltklasse v Curychu. V obou závodech si vylepšila osobní rekordy. „Určitě jsem si nějaké síly ještě ušetřila. Jsem v Praze už přes týden a moc se mi tu líbí. Proběhla jsem se i v parcích s obyčejnými běžci a povídali jsme si,“ vyprávěla.

Gemma Steel z Velké Británie má osobní rekord 31:35 a směle prohání africké běžkyně. „Běžet ve tmě bude pro mě nová zkušenost, ale jsem pozitivně naladěná a moc se těším,“ prohlásila.

Tradičně se představí i Anežka Drahotová, členka projektu adidas Marathon Hopes, která obsadila na světovém šampionátu v Moskvě sedmé místo na 20 km chůze. „Rozdíl mezi během a chůzí moc nevnímám. Chci si zlepšit osobák a udržet se nejlepších Češek,“ chystá se. Jen čistě pro ženy zůstane zachován také doprovodný běh na 5 km.

Mezi muži se objeví s číslem jedna Daniel Chebii z Keni, osmý muž letošního Hervis 1/2Maratonu a držitel rekordu 1/2Maratonu České Budějovice. Desítku umí za 27:36! Spolu s ním vyrazí na vítězstvím jistě Mosinet Geremew z Etiopie nebo jeho keňský krajan Kiprop Limo.

„Chci být nejlepším Čechem, dostat se pod třicet minut a poměřit se s Afričany,“ hecuje se Milan Kocourek, již několik let český mistr na 10 000 metrů, který se zároveň chystá příští týden na svoji půlmaratonskou premiéru v Ústí nad Labem.

Vedle špičkových atletů se chystá na start i řada zajímavých osobností. Například keňští bratři Karanjovi. Francis oslepl v osmi letech vinou malárie, ale stále výborně běhá a jeho vodičem se stal jeho bratr James. „Je to někdy těžké udržet ho na trati,“ směje se. „Chci běžet pod šestatřicet minut,“ chystá se teď Francis.

Že je stále aktivním běžcem jako v dobách své fotbalové kariéry touží potvrdit Radek Bejbl, vicemistr Evropy 1996 z Anglie a bývalý hráč Slavie nebo Atlétika Madrid. Čtyřicet procent z 5300 běžců se postaví vůbec poprvé do závodní vřavy.

„Přijedou komisaři IAAF, protože usilujeme o zlatou známku i pro tento náš závod. Věříme, že celá Praha bude zlatá,“ dodal Carlo Capalbo, šéf organizačního výboru. Nejprestižnější známku kvality už vlastní Hervis 1/2Maraton Praha i Volkswagen Maraton Praha. Tým RunCzech se může pyšnit pěti známkami kvality pro všechny své podniky, což je nejvíc ze všech pořadatelů na celém světě.

„Jsme přesvědčeni, že sport a mobilní aplikace se budou nadále společně rozvíjet. A proto bude mít naše partnerství ještě větší logiku,“ uvedla Dana Dvořáková, manažerka korporátní komunikace O2, nového titulárního partnera závodu.

Jeho zákazníci mají v programu 02 Extra výhody možnost získat ještě poslední volná startovní čísla. Tentokrát poprvé je předzávodní expo pro vyzvednutí startovních balíčků v budově Running Mallu na Letné, otevřeno bude až do soboty do 15 hodin.

Na prémiích čeká na nejlepší 10 000 eur (skoro 260 000 Kč, pozn. aut.), další 2 000 eur v případě překonání rekordu závodu. Dalších 38 000 Kč je připraveno pro nejlepší české běžce.

V 18 hodin startuje adidas Běh pro ženy 5 km, v 19.30 Metro Běh na 10 km. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne ve 20.10 na Můstku.


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.