Nejnabitější startovní pole = nejlepší časy. To si přejí pořadatelé Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem před jeho třetím ročníkem, který mírně pozměnil trať. „Není vůbec lehká, ale i tady se už běželo pod 1:01 a naši špičkoví běžci jsou ve výborné formě,“ očekává s napětím Jana Moberly, manažerka elitních atletů RunCzech běžecké ligy.

Mezi muži se chystá velký souboj dvou posledních keňských hvězd seriálu RunCzech. Pokud by je doplnil ještě usměvavý Henry Kiplagat, loňský ústecký vítěz, šlo by o zlatou trojici posledních tří let. Takhle tedy aspoň dva, oba, kdož umí půlmaraton pod magickou bariéru jedné hodiny.

Rekordman Limo se vrací

Philemon Limo českým tratím vládl před dvěma lety, kdy stanovil rekordy pražského půlmaratonu i Grand Prix Praha na 10 km. K tomu přidal i nejlepší čas závodu v Ústí nad Labem 1:00:57 a stal se jeho tváří. Po jarních potížích se zraněním se vrací do Evropy v plné síle a vybral si k tomu právě severočeskou metropoli. „Je na tom velmi dobře, uvidíte,“ slibuje jeho bratr Kiprop Limo, který běžel poslední víkend 02 Grand Prix v Praze.

„Těším se ještě víc, je to přece jen moje hlavní trať,“ prohlásil 28letý Daniel Chebii hned po sobotním vítězství na 10 km v Praze, kde předvedl osobní maximum. Jak by ne, vždyť loni v premiéře Mattoni 1/2Maratonu České Budějovice zapsal tento nový podnik do světových tabulek dvacátým nejlepším časem roku – 59:49!

Spolu s nimi stojí hodně vysoko jejich krajan Julius Lomerinyang. Na druhé straně bloku tradičních afrických velmocí nastoupí s etiopskou vlaječkou Abebe Negewo, Lema Feysa a 22letá naděje Tamirat Tola, vítěz z Českých Budějovic. Také král jarního Great Ethiopian Runu, který váží jen 58 kilo. Pole zpestří i dva výborní japonští běžci Taiga Ito a Keidži Akucu.

Trojka lepší než jednička?

Podobné paralely lze vysledovat mezi ženami. Josephine Chepkoech z Keni vyhrála sobotní 02 Grand Prix Praha v osobním rekordu, ale tvrdí: „V půlmaratonu jsem ještě lepší!“ Však má zaběhnuto už 1:08:53 a tady ponese na hrudi trojku. Ještě o něco rychleji už běžela její krajanka Caroline Chepkwony (1:08:36).

Číslo jedna ale ponese loňská etiopská vítězka Betelhem Moges (1:11,51 ve své premiéře na této trati), která byla už v sedmnácti letech sedmá na mistrovství světa v krosu. Jak dopadne jejich souboj letos?

O pozici nejlepší Evropanky se utkají zkušená Julija Ruban z Ukrajiny (loni tady pátá), v půlmaratonském debutu Ruska Natalija Popkova a s nimi i česká olympionička Ivana Sekyrová, která letos vsadila právě na půlmaratonskou trať. V 41 letech si zaběhla na mistrovství v Pardubicích osobní maximum 1:14:06. K tomu stále na plný úvazek učí na škole v Sokolově. Mezi její žáky patřil i fotbalový reprezentant Petr Jiráček…

Dvanáct zahraničních běžců strávilo v Česku celý týden. Po sobotním startu v Praze se zabydleli na Letné jen na dohled běžeckému centru Running Mall a pravidelně vybíhali za tréninkem do Stromovky. Pro obyčejné hobíky to byl velký zážitek, potkat na pravidelném výběhu vedle sebe takovou extratřídu. Do Ústí nad Labem a jeho hotelu Vladimir se všichni přesunuli v pátek.

Třikrát tři aneb Kresinger vs. mladé Brno

Velkou bitvu slibuje i opakovaný střet trojice nejlepších českých vytrvalců Kreisinger – Kocourek – Homoláč, kterou tady doplní ještě Ondřej Fejfar – vítěz premiérového Mattoni 1/2Maratonu Karlovy Vary a teď čerstvě i člen vítězné štafety z proslulého souboje extrémních štafet Dolomitenmanna v Rakousku.

V sobotu na desítce v Praze se radoval poněkud nečekaně Jan Kreisinger. Účastník loňského olympijského maratonu přes léto nezávodil, ale poctivě potrénoval v domácích podmínkách. A jak se mu to vyplatilo! Zlikvidoval mladší brněnskou dvojici, svěřence trenéra Jiřího Sequenta.

To Milan Kocourek, několikanásobný český mistr na 10 000 metrů a nejlepší český krosař, poběží půlmaraton poprvé. K rychlosti přidal objemy a na soustředění v italských horách strávil 32 dní v kuse!

Zato Jiří Homoláč už sbírá zkušenosti i na delších tratích, je českým mistrem v maratonu a nejlepším Čechem z Hervis 1/2Maratonu Praha. Všichni jsou soupeři, ale kamarádi. „Nijak to nehecujeme,“ říká Homoláč. Nevsadí se ani o pivo. „To by mohl jen Kreisik, ti moji ho ani nepijí,“ dodává trenér Sequent.

Společně se utkají v září ještě do třetice na silniční šestce v německém Bieberachu. Že by si tam na ukončení série přece jen aspoň jedno dali?


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.