V lese hrají kapely, servíruje se vegetariánské menu, cidery, nebo domácí koláčky. Prodávají se designové běžecké dresy ála sedmdesátky. A mezitím pílí běžci do druhého kola nebo už do cíle. Vítejte na Babickém čtvrtmaratonu aneb běžeckém happeningu na kraji lesa na východ do Prahy.

Letos se konal už potřetí a „pobejt a poběhat“ do sympatické atmosféry přijely skoro tři stovky lidí. „Účastnický rekord z loňska jsme nepřekonali, ale chceme zůstat rodinným podnikem vlastního stylu,“ říká šéf zdejšího klubu David Volenec. A tím vysvětluje, proč nepokračoval v Salomon Trail Running Cupu.

Zdejší běžecko-umělecká komunita už získává věhlas a pyšní se i vlastní značkou běžeckého vybavení. V barvách SK Babice tady běžel i muzikant a herec Jan Čechtický (filmy Šeptej nebo Anděl Exit, kapely Colorfactory, Ohm Square a čerstvě Prince of Tennis – a skončil osmý mezi čtyřicátníky, pozor), nebo televizní moderátor Tomáš Šponar. Běžecký přerod potvrdil Jakub Burda, finančník z Patria Direct a bývalý reprezentant ve skikrosu.

Za pohodou se vydali i přední běžci. „Na to, co mám naběháno, a ještě jsem nachcípanej, jsem spokojenej a moc,“ říkal v cíli vítěz Jan Havlíček (36:14). Dva kilometry se hnal z kopce spolu s nezdolným ultrášem Radkem Brunnerem, pak mu trochu cuknul. „A dál jsem šel svoje. Neohlížel jsem se, ale běžel naplno. Ve druhém kole jsem nešel už úplně nadoraz,“ dodal. Třetí skončil „pomalý kluk“ Jakub Hoďboď.

Zvlněný okruh vedl podzimně vlhce voňavým lesem po pevných cestách, v terénu mezi kořeny i kousek po asfaltovém chodníku. „Nevycházelo nám to metrově, ale taky jsme chtěli nabídnout všechny povrchy,“ vysvětlovali pořadatelé, proč nezůstali komplet na lesních stezkách.

Na vlastní traťový rekord Havlíčka tentokrát na měkčím podkladu nebylo, stejně jako Radka Churaňová (41:08) si netroufla zaútočit na loňský čas Pavly Schorné-Matyášové. „Neměla jsem s kým běžet, jednoho kluka jsem měla daleko před sebou, další mě nedoběhli,“ usmívala se vítězka, která postavila na start celou rodinu.

„Jsem tu poprvé, opravdu moc pěkný běh v lese. Mně to takhle vyhovuje, já zas úplné terény nemusím,“ pochvalovala si. „Jen ten kousek nahoru po asfaltu byl nekonečný.“ S tím souhlasil i domácí Havlíček. Bydlí pět kilometrů od Babic, zdejším borcům píše tréninkové plány a chystá se tu vést i děti.

Možná i pro džentlmensky odmítl druhé vítězství. Běhá hodně nalehko a tady se oceňoval nejlepší běžec „na Krupičku“, tedy do půli těla. „Přišlo by mi to hloupý jít si pro obě ceny,“ omlouval se Havlíček. Pár běžeckých bot tak získal devatenáctý Pavel Mužíček, triatlonista a největší muž z účastnického pole. A ještě ocenění nejlepšího knírače pobral Jan Cvachovec, režisér televizního magazínu Tempo. Běžel s klobásou a pivem v břiše, panečku… To ale ke zdejšímu koloritu jistě patří.

A ještě pro úplnost, kdo zahrál k běhu a poslechu? Místní contry partička Zdravý játro a mezinárodní dřevní bluesová formace Atlantic Cable se zpěvákem Tysonem z Kanady.

Babický 1/4maraton 2013

Muži: 1. Havlíček (Slavia Praha) 36:14, 2. Brunner (SK Babice Trailpoint) –29, 3. Hoďboď (Pomalí kluci/SK Svěrák) –59, 4. Schoval (Stará Boleslav) –2:36, 5. Mareš (Kerteam) –2:44, 6. Sedláček (SK Svěrák) –3:41.

Ženy: 1. Churaňová (Loko Trutnov) 41:08, 2. Beĺová (Spartak Praha 4) –4:54, 3. Jakešová (SK Babice) –6:28.

Výsledky

Foto