Podle mnohých, nejen malířů, výtvarných designerů a melancholických blouznivců, je podzimní příroda nejkrásnějším plátnem. Pojďte si ji prohlédnout sami z běžecké perspektivy, tedy s násobenými prožitky. Už v sobotu se koná 32. ročník oblíbeného Lesního běhu v Říčanech u Prahy. Nyní poprvé součásti Salomon Trail Running Cupu.

Tento trailový seriál nabízí alternativu komerčním městským veleběhům. Tak především zůstává v terénu, staví na tradičních podnicích, drží sportovní kvalitu účastí špičkových běžců, ale zároveň znamená výzvu pro obyčejné hobíky. A taky nabízí kontinuitu ročního žebříčku.

„Chceme dělat zážitkové závody. Letos jsme zařadili úplně nový běh, třicetikilometrový trail na Králický Sněžník, k tomu protáhli trať na Lipně na půlmaratonskou vzdálenost. V obou případech jsme měli velice kladný ohlas od samotných běžců, a potvrdila nám to i účastnická čísla,“ říká Martin Dvořák z pořadatelského týmu STRC.

Lesní běh v Říčanech má už pevné místo v běžeckém kalendáři, letos se jen posunul o týden dřív oproti minulým letům. Na start se dostanete pohodlně vlakem (benešovská linka) i autem (kutnohorská silnice, nebo kousek je brněnská dálnice). Děti začínají od 9.45 hodin, dospělí ve 12.15.

Poprvé v roce 1982 tady běželo 12 nadšenců, teď to budou stovky… Traťový rekord drží už osm let Jan Havlíček 38:13 a v roce 2010 dala Radka Churaňová 22:47,2.

Nabízí 5,5 km okruh (ženy jednou, muži dvakrát) v údolí říčky Rokytky a nad ní v lese na severním okraji Říčan v Radošovicích. Kompletní videoprohlídku tratí najdete zde.

Letos se rozdělí nejmenší dětská skupina na dvě, do pěti let a pak šest a sedm společně. Pro všechny je nachystána bohatě zásobená tombola. A finanční odměny zůstávají stejné: 300 Kč, 200 Kč, 100 Kč, pro všechny kategorie, k tomu absolutní vítěz další stovku navíc. „Budou stánky, větší šrumec, chystáme se jako na pouť,“ zve Miloš Smrčka, známý veterán, který vinou zranění zůstane tentokrát jen v pořadatelském sboru. Takže padesátníci máte lepší šance…

Z elitního pole se ukáže Robert Krupička, letos sedmý na mistrovství Evropy v běhu do vrchu v Bulharsku a vítěz prvního STRC v Boskovicích nebo západočeský vrchař Roman Skalský a jeho týmový kolega v Salomon dresu Jan Mrázek.

Poprvé s novým jménem poběží čerstvě provdaná Pavla Fričková, dříve Havlová, v sezoně nejlepší česká žena na mistrovství světa v běhu do vrchu nahoru-dolů v Polsku (20.), poslední týdny ve výborné formě se ukazující zkušená Kamila Gregorová, či Eva Skalníková, bývalá účastnice olympiády ve Vancouveru 2010 v běhu na lyžích a jediná Češka, která startovala na světovém šampionátu na Havaji. Před dvěma lety tam byla sedmá.

Pořadí seriálu STRC je po desetiletých věkových kategoriích. Po polovině programu, běžely se Boskovice, Sněžník a Lipno, vedou následující běžci: muži do 29 let: Goga (Pardubice), do 39: Růžička (Rekoimex Brno), do 49: Nohejl (SK DNF), do 59: Poduška (MK Kladno), do 69: Kaše (Barnex Brno), do 79: Holý (Moravská Slávia Brno), ženy do 34 let: Švarcová (Ivančice), do 44: Beniačová (Žilina), do 54: Chlubnová (Pardubice), nad 55: Kašová (Barnex Brno). Stále platí, že všichni, kdož absolvují kompletní kalendář, se mohou těšit na ceny od Salomonu.

STRC 2013 pokračuje už za týden 12. 10. Ondřejnickou patnáctkou v Beskydech. Vyvrcholí pak přeborem Prahy v krosu na golfovém hřišti v Motole 3. 11., odkud se můžete kvalifikovat na trailové mistrovství světa na havajském ostrově Oahu.


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.