Podzimní běh a v cílové rovince na lesní cestě se prášilo! Rychlá tvrdá trať pomohla rekordním zápisům na 32letém Lesním běhu v Říčanech. Postarali se o ně hlavní hvězdy – Robert Krupička po osmi letech o půl minuty překonal čas Jana Havlíčka ze starší o pár metrů delší trati. A Pavla Fričková (dříve Havlová) při premiéře s novým jménem „zrychlila“ loňskou Radku Churaňovou.

Okolo tří stovek běžců všech věkových kategorií si v bohaté víkendové nabídce zvolily zážitky v přírodě – a určitě nelitovaly. Běželo se po zpevněných cestách, nechyběly krpály nahoru a dolů, ale i kličkování mezi kořeny ve voňavém jehličí.

Silná mužská trojka vyrazila podle očekávání pospolu. V posledním kopci 5,5 km okruhu však za to vzal Krupička a získal náskok, který pozvolna navyšoval až na téměř minutu a půl. „Jsem moc spokojený, se závodem i vlastním výkonem, přestože jsem cítil, že jsem z kopců na rovinách zpomalený,“ usmíval se v cíli.

Jan Mrázek pak ve druhém okruhu setřásl Romana Skalského, který ještě dva dny před startem bojoval s horečkou. Do první desítky se dostal i nezdolný veterán Miloš Smrčka s bolavými zády a stále ještě nerozběhaným kolenem po letní operaci menisku. „Že jsem říkal, že nepoběžím? To bylo ale před týdnem,“ komentoval to zároveň ředitel závodu.

„Až mě to tady překvapilo, jak pěkný a technický závod to byl. V podobných terénech trénuju doma,“ užíval si nejlepší český vrchař zpod Orlických hor. „Mám po sezoně, už si dobíhám pro radost závody trailového poháru a na závěr dám Kunratice.“

Letošní sezonu hodnotí jako úspěšnou, pro nemoc nestihl jen dva letní závody světových Skyrace. Nejvíc si cení sedmého místa z vrchařské Evropy v Bulharsku a čtvrtého místa na Jungfrau maratonu ve Švýcarsku. „Čas těsně nad tři hodiny by jindy stačil i na vítězství, teď tu ale bylo nabito,“ dodal.

Elitní ženská trojka se držela dlouho ve skupině i s muži, které však čekalo ještě jedno kolečko. Vepředu se honily „velká Pavla“ Fričková s „malou Pavlou“ Zahálkovou. Vítězství slavila ta přec jen zkušenější. „Běželo se mi moc hezky,“ pochvalovala si. Třetí skončila Kamila Gregorová.

Víc než po roce se vrátila do seriálu Eva Skalníková, bývalá česká reprezentantka v běhu na lyžích a zatím jediná účastnice mistrovství světa v trailu na Havaji (před dvěma lety tam byla sedmá, pozn. red.). „Měla jsem problémy se zraněnou nohou, na jaře dodělávala státnice. Ale od léta už zase běhám, uvidím, jak to půjde,“ říkala po doběhu na pátém místě.

Salomon Trail Running Cup pokračuje už v sobotu Beskydskou patnáctkou. „Těšte se, jsou tam už pěkný kopce, jeden víc než šest set metrů převýšení,“ vábí s mefistofelským úsměvem Robert Krupička.

Lesní běh Říčany – 4. díl STRC 2013: Muži: 1. Krupička 37:38, 2. Mrázek 39:01, 3. Skalský (vš. Salomon team) 40:06. Ženy: 1. Fričková-Havlová (Olymp Praha) 21:41, 2. Zahálková 21:47, 3. Gregorová (obě Salomon team) 21:53.


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.