V hledání unikátních běžeckých zážitků pokračuje už v sobotu seriál Salomon Trail Running Cup. Poprvé zve běžce do Beskyd k Čeladné, na Ondřejnickou patnáctku s výběhem na 964 metrů vysokou Skalku, kde se překoná šestisetmetrové převýšení! Absolutní vítěz tady získá dvě letenky do Paříže.

„Je to jedno z nejkrásnějších míst u nás. Pokud nebude pršet a mlha, uvidíte zdejší smíšené lesy v nádherných podzimních barvách všichni, kdož přijedete,“ vábí do svého lyžařského areálu Opálená ve Pstruží jeho majitel a šéf závodu Petr Mikeska.

Závod založil na „zelené“ louce, resp. kopci, před čtyřmi lety. „Bylo to ve mně, že zrovna teď musím něco udělat. Ukázat lidem tohle místo i v odbě, kdy se nelyžuje,“ vypráví o zrodu a motivaci. Kdysi se tu běhaly orienťáky o Partizánský štít. A teď tedy „trendy“ trail…

Trať měří 15 kilometrů, je třetí nejdelší v letošní sérii STRC. Najdete na ní tři vrchařské (a dotované) prémie. Vrchol Skalky leží na 6,5 km, pak už se až do cíle klesá.

Včera už bylo víc než sto přihlášených, což slibuje překonání předloňského účastnického rekordu 105 dospělých + 117 mládežníků a dětí.

A časy? Dvakrát za sebou vyhrál Andrzej Dlugosz z Polska. Loni za 57:22, čímž nadělil skoro tři minuty Jiřímu Homoláčovi! Letos by si měl přijet pro hattrick, pro nejlepšího českého vrchaře Roberta Krupička to bude důstojný soupeř. Ženské maximum dala loni Petra Pastorová 1:08:39, letos se o něj pokusí i reprezentantka Iva Milesová. Na prémiích čeká 20 000 korun, k tomu dvě letenky do Paříže a týdenní pobyt pro čtyři osoby ve zdejším areálu a ještě tombola pro všechny.

Děti startují ve 13 hodin, hlavní závod na 15 km ve 14 hodin.

Výsledky jsou velmi důležité pro všechny kategorie STRC, neboť už jde o pátý, předposlední díl. Finále se běží 3. listopadu na golfovém hřišti v Praze-Motole jako kvalifikace na trailové mistrovství světa na Havaji.

Aktuální pořadí vedou: Muži do 29 let: Goga (Pardubice), do 39: Růžička (Rekoimex Brno), do 49: Nohejl (SK DNF), do 59: Jindra (Obora Hvězda), do 69: Kaše (Barnex Brno), nad 70: Holý (Moravská Slávia Brno). Ženy do 34 let: Gregorová (Salomon), do 44: Beniačová (Žilina), do 54: Chlubnová (Pardubice), nad 55: Kašová (Barnex Brno).

Web závodu

Videoprohlídka trasy:


Autorem rozhovoru je Tomáš Nohejl, sportovní novinář, běžec, triatlonista, lyžař atd., a majitel komunikační agentury. Baví ho cestovat za sportem a poznávat zajímavé lidi, prostě „být u toho“, kde se něco děje a vzniká.