Je neděle 13.10. a právě proběhl cílem poslední běžec prvního Hradeckého půlmaratonu. Určitě se mu hlavou honí, že je rád, že to má za sebou. A co zde bylo od závodníků nejvíce slyšet?

Chválili si trať, počasí, dobrovolníky na občerstvovačkách, organizátory, fanoušky. Tento závod běželo celkem 691 běžců a běžkyň. Pestrobarevný had se vinul z náměstí směrem ke Stříbrnému rybníku, překrásnými hradeckými lesy a zpět. Všichni závodníci si trasu chválili a říkali, že patřila mezi top trasy jejich letošní běžecké sezony.

Mezi vodiči byli guru českého běhu Miloš Škorpil a Kateřina Jacques. I Miloš Škorpil si vše pochvaloval a doporučuje pořadateli trasu zachovat i pro další ročníky. Dále si tento závod zaběhli a jeho zrodu také pomohli místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák a Leoš Heger. Nerada bych zapomněla na štafetu Epistop (občanského sdružení epileptiků). Příjemným zpestřením byla i dětská štafeta (ve věku 7–11 let).

A kdo byl pro mne osobně hvězdou této půlky? Ing. Jiří Soukup, 86ti letý sportovec a běžec, který ostatním seniorům radí: „Nejde o kvalitu pohybu, ale o to vůbec něco dělat, neustrnout u toho, že se postavím k oknu a koukám ven.“ Od mládí pije kozí mléko a ráno pojí trochu kvasnic. Nekouří, ale alkohol neodmítá.

Hlavní organizátor Mgr. Roman Šinkovský, Ph.D. (SportVisio) by rád z tohoto závodu „vytesal“ mezinárodní půlmaraton. Na což bychom byli my, rodilí Hradečáci, náležitě pyšní. Vždyť Hradec Králové není poslední roky jen město cyklistů, ale i běžců. Panu Šinkovskému jsem položila otázku, kdy ho napadlo uspořádat v Hradci půlmaraton?

„Je to přesně rok a den.“ (smích). „Běhám pětidenní závody, kolem 600 km, a ten pocit v cíli je něco neskutečného a tak jsem chtěl i ostatním toto dopřát. A ne každý má na tak velké výkony a proto může začít právě půlmaratonem. Doběhnout půlmaraton, i to je nádhera a pro někoho i start do delších tratí. Plánujeme i další akce v centru města, které pomohou rozpohybovat nejen Hradečáky.“

Vzhledem k tomu, že tato „půlka“ byla zdařilá, tak se těšíme na její sestřičky a bratříčky. Na závěr bych ráda pogratulovala všem, kteří si „zaběhli“ svůj první půlmaraton v životě! Je to něco velkého a určitě z toho krásného pocitu v cíli budou chvíli žít.

A jejich okolí prosím o shovívavost, ano, možná o tom budou i nějakou dobu vyprávět, možná se budou opakovat, ale je to zážitek na celý život, takže jim to přejme a zkusme se příště přidat. Těm, kteří si na této trati „zaběhli osobák“, také ze srdce blahopřeji. Samozřejmě velká gratulace vítězům a poděkování pořadatelům a dobrovolníkům.

A zde je kompletní výsledková listina.

Okolo Hradce v malé zahrádce, vidíme tam běžce,

jeden je červený, druhý je bílý, třetí kvete podle hořce.

Kdo zná, tak rozumí, kdo ne, ať příště přijede…

Příští rok ve stejnou dobu a na stejném místě se bude psát druhý díl Hradeckého půlmaratonu.

Muži: 1. Jiří Čivrný (SK Nové Město nad Metují) 1:10:46, 2. Mulugeta Serbessa (Ortopedie Týn N.Vlt.) 1:14:03, 3. Pavel Kubát (OK99) 1:14:12, 4. Tomáš Kabrhel (Ekol Elite triatlon team) 1:15:44

Ženy: 1. Táňa Metelková (TJ Sokol Hradec Králové) 1:19:10, 2. Denisa Kozáková (Hvězda Pardubice) 1:24:48, 3. Anna Krátká (Hvězda SKP Pardubice) 1:29:40, 4. Narguet Guillaune (Intersport) 1:32:05