Užili jste si silniční klasiku z Běchovic? Anebo jste ji před třemi týdny nestihli a hledáte náhradu? V obou případech můžete zamířit na Hronov – Náchod. V sobotu se běží už 56. ročník „východočeských Běchovic“. O něco kratší, tudíž rychlejší – přesně 8850 km, spíš dolů než nahoru a zcela zaručeně mnohem víc nadšených diváků podél trati. Pátý díl silničního Mizuno Running Cupu.

Po loňské tlačenici při registraci na radnici (rekordní účasti téměř pěti stovek běžců) pořadatelé poprvé zavedli elektronické přihlášky. Využilo je přes tři stovky uchazečů, další mohou pro číslo ještě ve čtvrtek a pátek do kanceláře Okresního sdružení ČSTV na Hamrech, anebo pak v sobotu ráno klasicky těsně před startem.

Ano, Běchovice byly inspirací, však za první republiky znamenala uběhnutá desítka úctyhodný výkon. Tady to vyšlo skoro stejně dlouhé, po rovné udržované silnici a dalo se přejet ke startu vlakem. A tak se pod vedením náčelníka náchodské atletiky Bohumila Kratěny 13. května 1928 v dešti a zimě poprvé postavilo na start dvanáct statečných.

Těšte se i vy na zážitek. V 10.30 start před Jiráskovým divadlem v Hronově, kam vás dopraví z Náchoda autobusy. A pak po rovní asfaltce přes Velké Poříčí do Náchoda, kde vás na náměstí T. G. Masaryka a před hotelem Beránek, kde foukal do sága Josef Škvorecký alias Danny Smiřický, přivítají davy nadšených lidí. „Má být teplo,“ přidává ještě Jaroslav Rufer z organizační­ho týmu.

„Ale i kdyby foukalo do zad, na rekordy nemyslíme, takové běžce dnes nemáme,“ dodává. Traťový rekord Jana Pešavy 25:07 oslaví dvacetileté výročí. Monika Deverová běžela 29:55 před osmnácti lety. A loni? Vyhráli Lukáš Kourek za 26:49 a Marta Fenclová (první tři byly mámy…) za 31:25.

Letos se chystá po roční pauze na domácí aktuální Triatlonistka roku a pětinásobná zdejší vítězka Vendula Frintová, dále Petr Pechek, Kamil Krunka, možná i senzační běchovický vítěz Petr Vitner v dresu nedalekého Nového Města a další.

Běží se o putovní pohár, body do žebříčků Mizuno Running Cupu a Velké ceny východních Čech, tituly okresních přeborníků i slušné peníze – 30 000 Kč. „Zatím jen pro ty nejlepší absolutně. Ale ukázalo se nám, že navýšení prémií nám nic moc nepřinese. Proto chceme příští rok zkusit ocenit i financemi všechny veteránské kategorie jako to dělají někde jinde,“ říká ještě náš organizátor. Pamětní dáreček čeká na každého.

Do města dorazíte pohodlně vlakem i autobusem, pěšky to je z nádraží deset minut na start. Bez problémů poslouží i rozlehlé parkoviště hned vedle náměstí. Komplikace nepřinese ani změna dopravního režimu na hlavní silnici, neboť zdejší starosta Jan Birke, bývalý hokejista, sport podporuje. Vždyť Náchod je Evropským městem sportu 2013. A ještě tip na výlet po závodě: Jen pár set metrů za polskou hranicí v lázních Kudowa Zdrój si můžete sami ulovit a pak nechat osmažit výtečného pstruha!

Více info a kompletní žebříčky MRC na http://www.mizuno-running-cup.cz/