Ještě pár hodin a – propásnete šanci. Poprvé se přihlásit po internetu na Podzimní běh lyžařů v Senohrabech. Máte možnost se do půlnoci účastnit virtualizace jednoho z nejkrásnějších krosů v zemi. A pak se samozřejmě v neděli vydat na Vávrův palouk do kraje kocoura Mikeše. Poběží se tu už podesedmapadesáté.

Možná hned v prvním kopci, až se vám trochu zamotá hlava z přetížení tam slavného hrdinu Ladovy knížky potkáte (nebo aspoň uslyšíte?). A když ne, jistě poklábosíte aspoň s běžeckými kumpány. Kdo chybí v Senohrabech, jako by nebyl.

Údolíčko a pláně kousek od D1 za Mirošovicemi směrem na Benešov (leží na hlavní železniční trati Praha – Benešov s vlaky každou hodinu).

Kopečky, les s potokem, pár chatek, polní úvozy. Typická česká krajina se obléká do půvabné podzimní róby. V lyžařské chajdě vaří čaj a svařák, na ohništi opékají buřty a všude kolem si všichni vyprávějí o plánech na zimu. Často málem zapomenou vyrazit na trať.

Běhá se tu intervalově. Letos díky čipům a elektronické časomíře po dvaceti vteřinách poprvé po trojicích. Však loni měli 539 účastníků, z toho téměř tři stovky dospěláků. Od 10 běhají děti všech kategorií (přihlašuje se od 8 přímo na startu), od 12 pak dorostenci, 12.05 ženy 4 km, 12.15 ženy 8 km a 12.20 chlapi 8 km.

„Vracíme se ke trati, která se běhala naposledy před čtyřmi lety a my se teď pořád museli vyhýbat polomům. Lehce jsme ji protáhli až dozadu na louky, má tedy opravdu osm kilometrů. Chceme, aby byla hlavně pěná a udržitelná po celý rok,“ říká Jan Oberländer z organizačního týmu, nesoucího štafetu otce zakladatele Ály Syrovatského. Letos oslavil osmdesátku v plné síle. I díky svému běhu!

„Neběží se kopec u trati a taky nemáme můstek přes Zaječický potom. Zatím je v lese vlhko, dole trošku bahýnko, bude to i na tretry. Já osobně ale doporučuju orienťácké boty, ty drží ještě lépe v traverzových sebězích,“ dodává další z pořadatelů Jan Přibík. Loňské časy vítězů (Pechek 26:08 a Poborská 18:07) tak zřejmě odolají.

Už o minulém víkendu pořadatelé poctivě pročistili běžecký revír, otevřeli novou triplekadibudku a posekali doběhový koridor. Staronový okruh pokřtila vlastníma nohama olympijská vítězka na divoké vodě Štěpánka Hilgertová, její manžel Luboš už je na startovce.

V oblíbeném krosu změří síly s běžci mnoho předních sportovců odjinud. Závod je přípravným krosem krajského svazu lyžařů Prahy a středních Čech, nebo finálovým podnikem nezdolného vodáckého společenství Dusmen Grand Prix.

Včera čítala startovka přes dvě stě jmen. Čtyřnásobnému vítězi Petru Pechkovi se pokazí překazit obhajobu Jan Procházka, čerstvý majitel hattricku z Velké kunratické. Chystá se další skvělý vrchař Jan Havlíček, vítěz horského půlmaratonu STRC na Lipně. Ale taky babicko-televizní dvojka Jan Dufek, Tomáš Šponar, kaskadérka a boot-camperka Hanka Dvorská, šaman přes bosé nohy Jaromír Vicari anebo bývalý ministr Jaromír Schling. Kardiochirurg Jan Pirk se synem Tomášem už patří skoro k inventáři. A co vy?

Mapky a další info najdete na: http://www.senohraby.cz/ski/poradame/