Neskutečných 330 běžců se v sobotu ráno sešlo u Rajské boudy, aby letos popáté vyběhli na vrchol lysé hory. Etapa začínala na asfaltu, ale po kilometru se už běželo terénem. Konečně po sněhu. Kdo na něj nebyl připraven, tak byl překvapen. Pěkně to klouzalo, takže na trati lítala i sprostá slova. Závodníci museli zvažovat, zda předbíhat mimo vyšlapanou stopu nebo šetřit síly.

A vyrazilo se velice rychle. Tempo na prvním kilometru dosahovalo na špici 4:15min./km, i když se převážně stoupalo.

Vepředu se vytvořila silná skupina desíti závodníků, kde nechyběl několikanásobný vítěz Lysacupu Tomáš Čer (X-Trail Orlová). Čert si odskočil z kola a ukázal, že mu běh do vrchu stále jde. Pole za ním se rozdrobilo a každý si musel běžt za svoje.

Tomáš Čer vyhrál, ač jsem ho měl v polovině závodu z průběžně páté pozice nadosah. Po závodě řekl: „Do etapy jsem šel s obavami, jak na tom budu. Po startu jsem se soustředil pouze na svůj výkon. Když jsem byl v polovině na čtvrtém místě, byl jsem spokojený. Jakmile jsem spozoroval, že soupeři začínají vadnout, začal jsem si věřit na bednu. Když jsem se dotáhl za „větrama“ na Jána Ďurmeka (Manín Považská Bystrica), věřil jsem si i na vítězství.“

Druhé místo nakonec obsadil Ján Ďurmek a třetí Tomáš Lichý (Splašení goroli).

V ženách zvítězila Denisa Bartošová (X-Trail Orlová) před Tamarou Stonovou (Fialové kobry). Rozestup mezi nimi byl pouhých 12 sekund! Na třetím místě doběhla Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava), která drží stabilní formu od začátku celého seriálu.

V týmech vyhráli podruhé Splašení goroli před Opavskými dupami. Třetí místo obsadil tým Manín Považská Bystrica.

Vedoucím borcem zůstává Petr Huhu Hudeček (Opavské dupy) před Vladanem Šindelkem (Olympáci). Na třetí místo se posunul mladý závodník Tomáš Maceček (Young Life).

V ženách vede Tamara Stonová (Fialové kobry) před Denisou Krejčiříkovou (VZS Ostrava) a Ivonou Krejčiříkovou (VZS Ostrava). Hezky sestry!

Příští etapa startuje z hotelu Bezruč. Zajímavostí je, že se jedná o časovku, která je v letošním roce novinkou. Jsme zvědaví, jak to bude vypadat. Snad se to klukům povede.

Věřím, že sníh na Lysé hoře zůstane. Teď začíná ten pravý Lysacup! Čau na startu.

Výsledky

Foto 82× – Petra Tomanová

Na reportáži spolupracovala Andrea Krstevová.