O víkendu to vrchaři neměli lehké. V sobotu mnozí z nich vybíhali na Pustevny, v neděli pak na Lysou horu.

Běh do vrchu Ráztoka – Pustevny

Start prvního závodu byl situován u dolní stanice lanovky v Trojanovicích. Běžci se po úvodním krátkém seběhu napojili na knížecí cestu, která je dovedla až na samý vrchol Pusteven. V Beskydech už panují zimní podmínky, takže povrch byl těžší než obvykle. Sněhová pokrývka dělala problémy všem. Dost mě překvapila nevhodně zvolená obuv některých běžců.

Brzy po startu se vedení ujal Lukáš Olejníček (AK šnek), ale ostatní nebyli schopni jeho tempo akceptovat. Zvolil výbornou obuv – tretry. Za Lukášem se seřadila skupinka pěti závodníků, z které byl nejlepší Martin Holiš (RETIGO TEAM). Doběhl si tak pro druhé místo, třetí skončil Lukáš Sýkora (AK Olomouc).

Mezi ženami si nejlépe vedla Andrea Krstevová (SSK Vítkovice). „Závod byl fajn. Líbila se mi trať, která vede pozvolně do kopce. A to je po Lysacupu příjemná změna.“

Druhá doběhla Jana Gebauerová (SK Žabovřesky Brno), třetí pak Jana Kunčická (AK šnek).

Počasí na Pustevnách nebylo nijak přívětivé. Foukal silný vítr a teplota se pohybovala hluboko pod bodem mrazu. Organizátoři si dali načas s vyhlašováním a tak nebyla nouze o promrzlé závodníky v cíli. Z mého pohledu účastníka by bylo lepší změnit místo vyhlašování, a to u Ráztoky, kde by měli všichni možnost se převléct a ohřát.

Výsledky

Lysacup

V neděli startovala šestá etapa Lysacupu. Tentokrát od Hotelu Bezruč. Zajímavostí bylo, že se závod běžel jako časovka. Všichni museli makat až do cíle, nebyl prostor pro kalkulování s pozicemi. Odstupy byly stanoveny na 20 sekund, přičemž prvních padesát závodníků mělo předem stanovený čas startu. Samozřejmě ne všem se podařilo ve stanovenou dobu být na startovní čáře a tak vznikaly větší prodlevy.

Tato etapa je známá pověstným „hangem“, který připomíná spíše horolezeckou stěnu, než běžeckou cestu. Jedná se o nejkratší etapu s délkou pouhých 3,7 kilometrů, ale s převýšením 664 metrů!

V Beskydech nasněžilo, a tak se běželo v krásném zimní prostředí. Trasa byla až do cíle dobře prošláplá.

Mezi muži si vedl nejlépe Ondra Horák (AVA) a zaslouženě zvítězil. Druhým v cíli byl Tomáš Lichý (Splašení goroli), třetí pak Tomáš Maceček (Young Life).

Nejrychlejší ženou byla Eva Adamová (O' team). Za ní doběhla Marie Delingerová a Tamara Stonová (Fialové kobry).

„Příští rok chci zkusit více závodů do vrchu. Je možné, že se na Lysacupu ukážu častěji,“ svěřila se BezvaBĚHu Marie Delingerová.

V týmech zvítězili opět Splašení goroli.

Časovka byla jistě pro všechny lysacupisty zpestřením celého seriálu. Doufejme, že ji organizátoři zavedou i do příštích ročníků.

Další etapa se běží v neděli z Visalají. Čau na startu!

Výsledky

Foto 100× – Petra Tomanová

Foto 85× – jindřich1950

Video: