Náročná kopcovitá trať dlouhá 30 km čekala v sobotu na odvážné běžce v Brně. V Řečkovicích se konal již 51. ročník legendárního Běhu na Býčí Skálu. Jak uvádějí pořadatelé v propozicích – dlouhá trať na 30 km je opravdu výživná a každý na ni dlouho vzpomíná.

Historie Běhu na Býčí Skálu je poměrně rozmanitá. Kdysi se jednalo o kondiční běh brněnských horolezců, kteří trať absolvovali v pohorkách (nutno podotknout, že při sobotních traťových podmínkách by to nebyl úplně špatný nápad). Už tenkrát byl výsledný čas druhotným faktorem závodu, běhalo se pro čest a slávu, což si závod zachoval dodnes. Horolezce v historii závodu vystřídali orienťáci a atleti, kteří tradici tohoto běhu stále drží. Na závodě je vidět, že jej dělají sami běžci pro běžce opravdu v duchu věty “běžíme pro čest a slávu – každý pro to, čeho má méně.”

Na startu letošního ročníku u retenční nádrže Brno-Zamilec se sešlo rekordních 110 závodníků (počítáno včetně poloviční 15 km trati). Vzhledem k tomu, že závod nemá téměř žádnou propagaci, se jedná o obdivuhodné číslo. Rostoucí trend v účasti značí, že závodníci v Brně se terénu nebojí. V propozicích avizované drsné počasí alespoň letos běžcům časy rozhodně nezrychlilo.

I letos se potýkali s čerstvým sněhem a nárazovým větrem. Startovní ujištění hlavního pořadatele Libora Zřídkaveselého z SK Žabovřesky Brno, že trasa letos neklouže, sice dodala běžcům naději. Nicméně v cíli jsme se všichni shodli, že přinejmenším úsek Adamov – Býčí Skála byl letos klouzačkou pro všechny běžce ať už v silničkách či terénních botách. Ve spojení s délkou trati a poměrně velkým převýšením dělá počasí z Běhu na Býčí Skálu každoročně velkou výzvu pro všechny startující.

Orálek zvítězil stylem start-cíl

Hned po “startovním výstřelu” se do čela dostal horký favorit závodu a několikanásobný vítěz minulých ročníků Dan Orálek. Tomu až do mety 7,5 km v Útěchově sekundoval pozdější vítěz krátké trasy Kamil Pulicar. Na dalších místech se zformovala silná skupinka převážně orienťáků, kteří se o místa na bedně prali až cílových metrů. Z tohoto souboje nakonec vyšel nejlépe Jiří Čípa, který po závodě neskrýval se svým výkonem spokojenost. Jeho dosažený čas 2:06:40 byl překvapivě blízko vítěznému Danovi Orálkovi, který vyhrál časem 2:05:44. Třetí místo nakonec vybojoval orienťák Pavel Brlica z pořádajícího klubu SK Žabovřesky Brno (2:08:26).

V ženách nenašla konkurenci nestárnoucí Ivana Martincová, která doběhla na Býčí Skálu a zpět v čase 2:41:15 před druhou Lucií Kolkovou (2:47:28).

V cíli 15 km trati první Pulicar

Kratšího závodu, který je dle propozic určen zejména slabým, nemocným a ženám (což ovšem vítězné časy úspěšně vyvrací), se zúčastnilo 46 běžců. Vítězem se stal již zmiňovaný Kamil Pulicar (59:16), následovaný druhým Ondrou Novotným (59:26).

Jedinou vadou na dokonalosti bylo letos značení mezi Útěchovem a Adamovem, které ovšem nebylo chybou pořadatelů. Někdy se zjevně najdou lidi, kteří ostatním nepřejí a to se nejspíše stalo i v sobotu. Neznámý pachatel si dal tu práci a odbočku do terénního seběhu k Adamovu “přeznačil”, což zmátlo nejednoho běžce. Pro naši skupinu běžců to sice znamenalo ztrátu, nicméně jsme závod měli alespoň obohacený o poměrně prudký seběh terénem (v silničkách v čerstvém sněhu s měkkým podkladem spíše “sjezd”) skrz stromy až do údolí vedoucímu k Adamovu. To ale na zážitku z tohoto závodu nic nezměnilo. Tak zase za rok pro čest a slávu!

Výsledky 30 km: 1. Daniel Orálek – 2:05:44, 2. Jiří Čípa – 2:06:44, 3. Pavel Brlica – 2:08:26.

Výsledky

Foto 123× – Jan Drábek