Umět slušně běhat se vždycky může hodit. Když jsme jako kluci se svým mladším bráchou podnikali loupežné výpravy na jezeďácké latifundie (rozsáhlá plocha zemědělské půdy, pozn. red.) krást jahody, žádný hlídač neměl šanci dopadnout nás při činu.

I s plnýma pupkama jsme stačili vždycky zdrhnout a když jsme měli dostatečný náskok, ještě jsme na pronásledovatele vystrkovali holé zadky.

Stejně jsme však doma dostali nařezáno, protože jsme se obsypali kopřivkou a bráška, ten vůl, se přiznal, kde k ní přišel.

Podobné výchovné lekce byly u nás na denním pořádku, ale když si uvědomím, kolika výpraskům jsme byli ušetřeni jen díky tomu, že jsme uměli včas vzít roha, tož to jsme byli ve výhodě.

Soused Skoupý měl na zahradě ještě lepší třešně než my, ořechy papíráky – nikdy nás nedopadl. Měl však taky slepice, které k nám občas přelétly a sraly po dvoře, což jsem pak musel uklízet a tak jsem vynalezl pomstu.

Jeho kur jsem nalákal na zrní, které bylo předem namočené do rumu a dopřál jim dobrého apetitu. Pak jsem slepičky naházel zpátky přes plot a bylo vymalováno.

Soused pak mému fotříkovi žaloval, že jsme to určitě byli my, kdo mu ožral slepice a prý zrajeme tak akorát pro kriminál.

Jasně, že jsme za to, jak nás napráskal, vymysleli sladkou pomstu. Deskou a stovkovýma hřebíkama jsme mu zatloukli dveře do domu a pro zicher ještě vrata omotali řetězem, sešroubovali šroubem a rozklepali závit. Tady máš bonzáku!

Hbité nohy bylo nutné mít též v době zrání – v tanečních. Na opozdilce vždy zůstaly ty nejšerednější a nejostýchavější exempláře, navíc hlídané matinkou.

V období zralosti muž obvykle začne být prostorově výraznější a jedině sportem se může zachránit – obvykle začne znovu běhat, aby nevypadal jako panák Mišeliňák a zachránil se před obávaným cholesterolem.

Takové myšlenky mě provázely při jednom běhu na Lysou horu. Trasa byla náročná, stoupání nemělo konce. Snažím se běžet, bojuju někde ve druhé polovině startovního pole a říkám si:

„Dědku, ty vole, dobrodružné loupežné výpravy jsi už dávno zavrhnul, léta zrání máš taky za sebou, boj s obezitou jsi v nebezpečném věku snad nějak zvládl. Kam furt běžíš?“

„Utíkám před smrtí.“ :-)