Poslední den v roce je tradičně termínovka běžeckých závodů plná a tak si každý může vybrat. Silvestrovský běh v Kostelci nad Orlicí patří mezi menší závody, nicméně i sem se každoročně sjíždí zhruba stovka účastníků, vždy je pak zajímavý souboj klasických běžců s „orienťáky“.

Letos se i přes mírný déšť postavilo na startovní čáru celkem 82 závodníků a závodnic. Je potěšitelné, že ve startovním poli byly tentokrát početně zastoupeny i dívky. Teplota byla na konec prosince více než příznivá, pohybovala se kolem tří stupňů nad nulou a po sněhu ani památky. To dávalo tušit skvělé výkony.

Orienťáci pěkně makali

Krátce po startu se do čela prosadila skupinka favoritů, kde byli aktivní také orientační běžci. Právě ti ukazovali, že se neztratí ani na silničním běhu s víceméně rovinatým profilem. Nebyla to ale úplná „placka“, první polovina trati se běžela spíš do kopce a poté následovalo několik set metrů seběhu. Po nich měli běžci před sebou dlouhou a přehlednou rovinku a závěr trati už byl úsek mezi domy, který všichni znali, protože tudy v protisměru běželi po startu.

Na první místo se rychle prosadil držitel traťového rekordu, s třináctkou na hrudi běžící Miloš Kratochvíl (Hvězda SKP Pardubice) a i přes snahu svých soupeřů vyhrál s obrovským náskokem téměř padesáti vteřin. „Běželo se mi parádně, trať perfektní, podmínky na prosinec ještě lepší. Orienťáci pěkně makali do kopce, ale na rovině jsem už šel sám,“ zhodnotil závod v cíli vítěz, který na šest kilometrů dlouhé trati zaběhl čas 19:20. Dnešní oslava Silvestra bude prý jen decentní, zítra totiž chce běžet závod v Chrudimi. „Zítra to asi bude těžší,“ řekl Miloš s úsměvem, než nasedl na kolo a vydal se na cestu zpět domů.

Na druhém místě doběhl v čase 20:06 Petr Nechvíl závodící za AC Choceň a třetí byl jen o šest vteřin pomalejší Jakub Kamenický (OK 99 Hradec Králové). Ačkoliv patří mezi orientační běžce, své kvality při silničním běhu prokázal již při letošním půlmaratonu v Hradci Králové časem 1:18:33.

Mezi muži nad 40 let byl nejrychlejší Miroslav Vítek z Jiskry Ústí nad Orlicí v čase 20:45, druhý o dvanáct vteřin byl Karel Šesták (X-AIR Ostrava) a třetí Miroslav Rautenkranz zaběhl šest kilometrů za 21:32.

Vyhrála orientační běžkyně

Mezi ženami byly rovněž velmi rychlé mladé dívky, vyhrála orientační běžkyně Daniela Čepová (OK 99 Hradec Králové) v čase 23:49 před Denisou Myslivcovou (25:07). Třetí skončila Denisa Kosová (Spartak Rychnov nad Kněžnou), která byla ve štafetách zlatá na dorosteneckém mistrovství Evropy 2009 a stříbrná na juniorském mistrovství světa 2010 i 2011. V Kos­telci zaběhla čas 25:47.

Pořadatelé byli spokojeni nejen s účastí, ale i s faktem, že všichni startující závod zdárně dokončili a v cíli tak mohli dostat čaj, perník a účastnický list. Po doběhu se rychle spočítaly časy, proběhlo vyhlášení výsledků a závodníci odjeli. Někteří slavit Silvestra a příchod nového roku, někteří odpočívat – zítra se přeci také běží hodně závodů…