Dvanáctá etapa se běžela z Ostravice od železničního přejezdu. Trasa měřila 6,8 kilometrů s převýšením 879 metrů. Kromě této etapy mohli účastníci absolvovat i vložený závod „3v1“. Po klasické etapě však museli dále seběhnout k hotelu Bezruč a pokračovat přes Korýtko a Lukšinec znovu na vrchol Lysé hory. Vložený závod měřil 16,2 kilometru s převýšením 1650 metrů!

Standardní etapy se účastnilo 313 závodníků, na „3v1“ jich startovalo 138. Počasí v Beskydech bylo spíše jarní než zimní. Někteří závodníci volili kraťasy a triko místo zimního oblečení. Ve vrcholových partiích nahradil sníh led, proto byl výběh i seběh velice náročný a nebezpečný.

Kolem desáté hodiny byl závod odstartován a běžecká masa se dala do pohybu. Tomáš Lichý (Splašení goroli) za to vzal opět hned po startu a vydržel až na vrchol. Na druhém místě skončil Vít Otevřel (Jump Sport) a na třetím Tomáš Maceček (Young Life).

V ženách zvítězila Tamara Stonová (Fialové kobry). Na druhém místě skončila Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava), na třetím pak Ivona Krejčiříková (VZS Ostrava).

Z Lysé pokračovali někteří závodníci seběhem k hotelu Bezruč. Severní sjezdovka byla hodně namrzlá a tak byl běh hodně náročný. Z kopce si nejlépe vedl Radim Kasalík (Opavské dupy), který běžel jako tank. Všichni pak pokračovali na občerstvovací stanici spojenou s čipovou kontrolou. Poté je čekal asfaltový úsek ke Korýtku a pak už jen pořád do kopce až na vrchol Lysé hory. Od Korýtka se ukázalo, kdo má ještě dostatek sil běžet v solidním tempu až nahoru.

Tomáš Lichý nedal nikomu šanci a vyhrál i vloženou etapu „3v1“. „Start etapy jsem přepálil a Vít s Mackem (Tomáš Maceček) mě v průběhu dost stahovali, ale nakonec mi náskok vydržel až na vrchol. Po rozpačitém seběhu na Bezruč s výletem mimo trať se kousek za mě dotáhl Kaso (Radim Kasalík), ovšem v kopci velmi rychle odpadnl a mě už stála v cestě jenom Lysá,“ řekl v cíli vítěz.

První tři místa vložené etapy „3v1“ se nezměnily a závodníci své pozice udrželi. Mezi ženami si Tamara Stonová udržela první místo před Denisou Krejčiříkovou (VZS Ostrava). Na třetí místo se dostala Hana Holoubková (Beskydští nomádi).

Příští etapa startuje v sobotu z Visalají. Účast na Lysacupu bude asi o něco nižší, protože v sobotu startuje LH24.

Výsledky

Video: