Další závodní víkend v rámci Lysacupu se odehrál v krásném počasí, pod modrým nebem, hřejícím sluncem a znovu bez sněhu. Na start nejdelší etapy v celém seriálu se postavilo 238 běžců, které čekal 8,8 kilometrů dlouhý výběh s téměř kilometrovým převýšením. Tato etapa však slibovala napínavý souboj o vítězství, jelikož na startu chyběl fantom nejen letošního Lysacupu Tomáš Lichý připravující se na nedělní krosový závod v lucemburském Diekirchu.

Všichni favorité se drželi spolu pouze do druhého kilometru, kdy se do čela prodral výborně běžící Karel Ketner (Splašení Goroli) následovaný Tomášem Macečkem (Young Life) a Radimem Kasalíkem ((mo)mentálně Opavské dupy). Zhruba od Hotelu Sepetná si všichni tři běželi vlastní závod, vzdálení od sebe asi sto metrů.

„Doufal jsem, že nahoře nebude moc ledu,“ přiznal se ke svým obavám Ketner. Jemný poprašek však zakryl ledová místa mezi kameny a Ketner si v silničních teniskách doběhl pro své premiérové vítězství za 50:05. Kdyby zbytečně neobíhal prudký výběh u Hotelu Ondráš a tradiční zkratku nad Lukšincem, bezpochyby by překonal i traťový rekord, za kterým nakonec zaostal o pouhé dvě sekundy.

Svým výkon však bezchybně nahradil svého týmového parťáka Lichého a Splašení Goroli měli nakročeno k výjímečné etapě. „Ještě poběžím finále Lysacupu za dva týdny, abych pomohl klukům do týmové soutěže a potom už se budu soustředit na své chodecké závody,“ dodal v cíli český reprezentant v chůzi.

Druhé místo si s minutovou ztrátou, ale úsměvem na tváři pohlídal Tomáš Maceček a třetí doběhl Petr Swaczyna (www.masazprozeny.cz) v čase 52:36, který předběhl Kasalíka a vybojoval své vůbec nejlepší umístění.

Mezi ženami si po týdenní pauze doběhla pro vítězství Tamara Stonová (Fialové kobry) za jednu hodinu a jednu minutu, v cíli se však necítila nejlépe: „Ve čtvrtek jsem šla slušný trénink a včera si dala volno. To už nikdy neudělám, den před závodem ne!“ shrnula své pocity na vrcholu. V tradičním pořadí doběhla o čtyři minuty později Denisa Krejčiříková a třetí místo uhájila její sestra Ivona Krejčiříková (obě VZS Ostrava) v čase 1:06:19.

Tato etapa výrazně zamíchala pořadím týmové soutěže, když velmi dobře seděla týmu Splašených Gorolů. Všech šest běžců se vešlo do první dvacítky. Druhé místo získal tým (mo)mentálně Opavské dupy a výrazná ztráta v této etapě je odsunula z průběžného vedení týmové soutěže.

Žlutý dres pro lídra celého Lysacupu ponese na příští etapě Tomáš Maceček, ale s největší pravděpodobností ho hned poté předá zpět do rukou Tomáše Lichého. Startuje se v sobotu v 10 hodin od přehrady Šance.

Výsledky