Sarvagata Ukrainskyi se stal vítězem závodu 3100 Miles Race. V úterý 26. července v hodin kolem 19:30 hodin místního času dorazil do cíle. Jeho dlouhá cesta trvala 44 dnů 13 hodin 38 minut a 52 sekund.

Tímto výkonem vytvořil traťový rekord mezi debutanty. Žádný běžec, který se závodu na 3100 mil v New Yorku zúčastnil poprvé, tuto vzdálenost tak rychle nezvládl. Historicky se jedná o 5. nejrychlej­ší čas.

Ultravytrvalec z ukrajinského města Berdyansk předvedl skvělý taktický výkon, první 2 týdny běhal každý den vzdálenost kolem 64 – 65 mil. Od 3. týdne začal přidávat kilometry, běhal denně 70 – 75 mil a posouval se startovním polem výš a výš.

Do vedení závodu se dostal 40. den a od té doby před sebe nikoho nepustil. Ve středu ráno se Sarvagata objevil na startu, odběhl ještě 12 km, aby uběhnutou vzdálenost zarovnal na 5000 km.

Ukrajinský double potvrdil 2. místem Igor Mudryck. Ten zvládl vzdálenost 3100 mil v čase 45 dnů 2 hodin 30 minut, do cíle doběhl ve středu v 08:30 hodin místního času. Oba ukrajinští běžci tento závod běželi poprvé, nikdy předtím neběželi závod delší než 1000 mil.

Ostatní vytrvalci jsou ještě na trati. Loňský vítěz Pekka Asprihanal Aalto skončí bronzový. Vytrvalec z finských Helsinek by měl do cíle přiběhnout v průběhu dnešního dne. Asprihanal vedl od 8. do 39. dne, počínal si naprosto suverénně, měl závod rozběhnutý na osobní rekord. Z boje o celkové prvenství je vyřadily zdravotní problémy jen pár dní před koncem závodu.

Na 4. místě je Martin Pranjal Milovník ze Slovenska, který by měl do cíle dorazit v pátek večer místního času. Atmavir Spáčil, který je 5. místě, doběhne do cíle asi v neděli večer.

Den odpočinku všem běžcům prospěl, odpočinuli si, zregenerovali, doléčili drobná zranění a pokračují ve zdolávání nekonečné vzdálenosti. Počasí se trochu umoudřilo, teploty klesly ke 30°C, je zataženo, občas přeháňky.

Z původních 10 běžců pokračuje 9, ze zdravotních odstoupil pouze Purna-Samarpan Querhammer z Německa, který uběhl 1984 mil. Stejně jako v roce 2009 jej ze závodu vyřadilo zranění.

FOTOGALERIE DEN PO DNI


Autorem příspěvku je Libor Svozil, člen Maraton klubu Seitl Ostrava, jehož oblíbenou disciplínou jsou tratě delší než 42,195km. Jeho druhou vášní je metalová hudba.