Můj trénink 17.2–23.2.

Ne, že bych tenhle týden jenom běhal ANP, ono by to navíc asi jen těžko šlo, ale ten titulek platí.

Pro ty, kteří neznají teorie: ANP čili Anaerobní práh je horní hranice tempa (tepu), na které je ještě organismus schopen udržovat stabilní hladinu zakyselení a laktátu recyklací a využívat tuk jako palivový zdroj.

Co se týče je vylepšení čili posunu do vyšších rychlostí (čím rychleji dokážete běžet pod touto hranicí tím lépe), tak se nejvíce osvědčil trénink těsně pod jeho hranicí.

Má to samozřejmě své úskalí. Například jak vědět, kde tuto hodnou právě máte? Pokud už si ji například necháte určit ve speciální laboratoři, tak jak dlouho tato hodnota při dobře vedeném tréninku bude platit?

Pokud nejste sportovec dobře zabezpečený sponzory a možností testů jednou za 14 dní, tak vám nezbyde než běhat dle nějakého odhadu. Na internetu najdete několik variant jak to odhadnout, ale celkem dost důležitá informace je, že u začátečníků je tato hodnota podstatně níž než u trénovaného jedince.

Já mám tuto hodnotu posunutou dost vysoko, takže si také kladu otázku, zda ten trénink, co mu říkám ANP je opravdu trénink ANP, ale v tomto ročním období prostě rychleji běhat neumím.

Pondělí

Úseky 4×5 km pauza 2 minuty. Tempo 3:30 min/km. V posledním úseku jsem to už nezvládal takže tempo spadlo na 3:35 min/km.

Celkem 36,5 km

Úterý

Kopce na Myslivnu 7×1,4 km MK 1 km Původně jsem to chtěl jít 8×, ale ten sedmý úsek už byl příliš pomalu, takže jsem toho raději nechal.

Celkem 32 km

Středa

Dlouhý běh v terénu 40,5 km tempo 5:00 min/km, převýšení cca 730 m Únava dvou předchozích náročných tréninků už byla znát.

Čtvrtek

Běh 30,5 km silnice průměrné tempo 4:46 min/km. Byl tam vložený úsek 4 km v tempu 3:45 min/km.

Ten vložený úsek jsem zas tak neplánoval, ale potřeboval jsem včas doběhnout na sraz :-)

Pátek

Výklus 11,5 km v tempu 5:40 min/km.

Sobota

Maraton v Moravských Budějovicích, 1. místo, 2:37:43. Kdo by si myslel, že maraton na Moravě bude rovina, tak ten by se spletl. Ono téměř rovina je, ale taková nakloněná a stojí moc energie to nepatrné převýšení pořád překonávat. Hned po rozběhnutí jsem cítil únavu v nohách, ale jaksi se to moc nezhoršovalo. Nakonec jsem tady zaběhl lepší čas než ten v roce 2011.

Neděle

Volný běh 16 km v terénu.

Celkem odběháno 212 km.