Běžecké vybavení z Lidlu bude na pultech už pozítří, ve čtvrtek. Kromě bot a oblečení se můžeme těšit i na populární tejpovací pásky. Obavy z jejich použití jsou liché, u pásek je přiloženo instrukční video. A jak se nám v nejnovější kolekci běhalo? Skvěle.

Martinovi se líbí barevné kombinace

Letošní kolekce se mimořádně vydařila, co se barev týká, to je jasné na první pohled. Boty v českých národních barvách vypadají ještě lépe než loňský model. Bohužel se mi zdá, že se výrobce stále trochu „hledá“ v designu bot, zejména co se boční strany týká. Adidas má tři pruhy, Nike fajfku, bylo by super, kdyby i boty z Lidlu byly na první pohled poznat. Kvalitou rozhodně nezaostávají.

Boty mi sedly přesně na nohu, po obutí mi byly trochu těsné ve špičce a naopak jsem cítil mezeru u paty. To se ale po pár set metrech zlepšilo a všechno bylo v pořádku. Boty jsou lehké a vhodné pro rychlejší tréninky i pohodový klus. Přes patu se v nich běhá skvěle, akorát při běhu přes špičky se zdají boty tvrdší. Tkaničky jsou dlouhé akorát a „festovné“, skvěle drží. Ani není třeba dělat dva uzle, prostě se nerozvážou. Vzhledem k ceně není co řešit – pro rekreační běžce je to skvělá volba, ale využití najdou boty i při tréninku výkonnostních běž­ců.

Rovněž ponožky jsou dobré. I když mám radši delší ponožky (nejradši podkolenky) a moderní „kotníkovky“ moc nemusím, tyto mi nevadí. Snad proto, že končí nad kotníkem a tak v nich nemám ten nepříjemný pocit, že mám obyčejné ponožky, které jsou mi o dost malé… Ponožky jsou celkem silné, což je vždycky plus a i přesto dobře větrají. To se bude v létě hodit…

Stejně tak se budou na jaře i na podzim hodit tří-čtvrteční kalhoty. Jejich délka je tak akorát a vyhovují i na šířku – nejsou mi těsné, ale ani volné. I když nemají na konci nohavic gumu, nijak nekloužou. Zadní strana kolen je síťovaná, ale to jsem při běhu ani nevnímal. Líbí se mi i nespočet lesklých tenkých pruhů, které jsou v rozšiřujícím se pruhu téměř po celé délce kalhot. Sice by se mi více líbily ve žluté barvě, ale to je spíše otázka vkusu. Kapsička v zadní části kalhot je dostatečně velká, při běhu se do ní vejde hrudní pás i čidlo od sporttesteru, jak jsem zjistil.

Tričko jsem si opět zvolil „svítivé“, nicméně tentokrát je doplněno černými barvami a také odrazovými prvky, takže vypadá opravdu dobře, trochu se podobá dresu AK Kroměříž. Na dotyk je příjemné, pot saje také skvěle, protože i při rychlejším tréninku jsem se cítil dostatečně v suchu. Trochu zvláštní je speciální poutko, na kterém byla uchycena cedulka. Rozhodně by mohla být i na jiném místě, ale to je jen detail.

Táňa hodnotí kladně pohodlí

Když jsem si vzala ponožky do rukou, zjistila jsem, že na nich jsou různé zbarvené plochy. Na vnější straně ponožek nijak nevystupují, ale na vnitřní straně uvidíme vystupující materiál z různých typů látky, který může působit dojmem, že při vyšších venkovních teplotách v nich bude větší teplo.

Zvolila jsem si velikost ponožek 39–40. Při mé běžné velikosti 39 mi seděly dobře, pata byla na místě. Ponožky jsou označené písmeny L a R, takže je třeba obléknout je dle těchto písmen na správnou nohu, pak skvěle sedí. Při běhu jsem je nijak nevnímala.

Fialové funkční triko s dlouhým rukávem a kapucí je vyrobené z příjemného materiálu. Na rukávech najdeme otvory pro palce, které se uplatní při chladnějším počasí, abychom si mohli zahřát ruce. Triko je výborná volba jako doplněk k triku s krátkým rukávem, ale pro současné počasí jsem volila ještě slabší funkční bundu. Triku bych však vytkla zip. Kombinace zipu a jemného, lehčího materiálu, není dobrá. Zip je těžší a tak působí odvisle, také je cítit, že mi něco u krku visí. Určitě bych uvítala zip, který se dává na zadní kapsy u kalhot.

Funkční tričko je vyrobené z trochu odlišného materiálu, než triko popisované výše. Není tak elastické, kvůli čemu bych triko brávala nejen na běh, ale i třeba na běžné nošení. Triko je vybavené ještě topem, který je na obalu popisován jako tílko. Top je spojený okem s trikem na dvou místech, což není moc praktické při navlékání. Člověk musí triko složitěji navlékat a dávat pozor, aby nevynechal nějaké ramínko. Toto spojení mohlo být rozhodně vyřešeno lépe. Absorpční vlastnosti trika jsou vynikající, při volbě správné velikosti se triko při běhu nijak neshrnuje a dopřává pocit pohodlí.

Capri kalhoty jsou vyrobené z velmi elastického materiálu. Dvoubarevná kombinace přináší vzhled, který není monotónní. Bohužel ještě nebylo příliš teplé počasí na to, aby se kalhoty mohly otestovat na sto procent, co se týče absorpčních vlastností, ale určitě při běhu sedí dobře.

Potěšením pak bylo testování běžeckého obutí. Boty jsou vyrobené z prodyšného materiálu a bota o velikosti 39 mi padla perfektně. Stavba boty je přizpůsobená chodidlu tak, že máte pocit velkého pohodlí. Při běhu mě nikde netlačila. Co se týče tlumivosti boty, nezaznamenala jsem snad žádný rozdíl oproti botě jiné cenové kategorie.

Ve čtvrtek se můžeme těšit také na tejpovací pásky, které jsou doplněny DVD s instrukcemi. Podle něj je používání snadné a srozumitelné. Zkusila jsem je a určitě bych do nich šla. Mám problémy s kotníkem, od jeho naražení loni na podzim občas pobolívá, někdy s ním nemůžu ani chodit, natož běhat. Podle návodu, který je přibalený u tejpovacích pásků, jsem si jej zatejpovala, zrovna bolel. Na pásky si kůže rychle zvyká a člověk je vůbec nevnímá. Po delší době jsem pak mohla seběhnout schody rychle a bez bolesti.

Nevýhodu těchto pásků shledávám v tom, že se při sprchování pásky namočí a musí se vysušit. Pak máte pocit mokrých míst na noze (nebo kterémkoliv jiném místě na těle). Ale než vám stačí vyschnout vlasy, pásky jsou už taky suché. Další nevýhoda je ta, že nevydrží 7 dní. Už třetí den od nalepení se mi pásky odlepovaly od paty, ale na lýtku držely velmi dobře – doporučovala bych předtím pořádně oholit i sebemenšī chloupky.

Jitka testovala přímo na závodě

Už jsem v životě dostala nabídku na ledaco, ale testovat oblečení? To bylo překvapení. Značku Crivit znám, běhám v ní a na zásilku jsem se tedy těšila. Velkou výhodou je příznivá cena. Když jsem před dvěma roky začínala pobíhat a potřebovala si nakoupit celou výbavu, byl to pro mne velký bonus. Na značku jsem si natolik zvykla, že si v Lidlu doplňuji běžecký šatník moc ráda.

Začnu od záporu – neobují mne. Mám nohu jako malé slůně (to mi říkali celé dětství) a tak na mne zbývají pánské boty. Dámské boty tak dostala dcera a velmi si je chválí. Ovšem ostatní kousky z kolekce mne nadchly. A nejen mne. Trošku jsme se přetahovaly s dcerou a půjdeme tedy 6. března nakupovat další kousky z této nové kolekce.

Fialové tričko s krátkým rukávem má všitou černou podprsenku s ozdobně děrovaným zadním dílem a hlubší kulatý výstřih, takže budu jarní tréninky běhat raději s manželem. Cítím se v něm opravdu sexy. Doplňují to krátké legíny v černé barvě s plastickým vzorkem. Říkáte si, že jsem fintilka a ne běžkyně? Proč u běhu nevypadat dobře.

Crivit to pochopil a naštěstí krása vůbec neubrala výrobkům na funkčnosti. Kalhoty mají šikovnou kapsičku na zip vzadu, hned za bočním švem vpravo. To je praktické. Mohla být větší, ale klíč a mp3 se vejdou dobře.

Drobná výtka je, že bych na délku přidala pár centimetrů. Mezi podkolenkami a lemem kalhot je mezera. To není moc příjemné, ale spíše ve chvílích před závodem. Když jsem se rozběhla, už jsem nic neřešila a cítila se dobře.

Největším favoritem z celé kolekce je triko s kapucí. Odběhla jsem v něm Kbelskou desítku a ani jsem o něm nevěděla. Perfektně sedí, přestože jsem byla zpocená, necítila jsem to. Kapuce dobře padne a praktické otvory na palce mám ráda, triko se neshrnuje a nemusím vždycky nosit rukavice.

A ponožky? Ty už asi nesundám. Postupem času jsem si zvykla na „silnější“ ponožky a tyhle skvěle sedí. Na obalu jsem se dočetla, že mají polstrování Achillovy šlachy a nártu. A stélka Natural-Evolution tlumí nášlap i při silném zatížení.

Ráda jsem se stala testovací běžkyní a kolekci můžu jen doporučit!