Máme tu druhý díl našeho seriálu, a já pokračuji v hledání dalších doplňkových aktivit ke svému běhu. Hlavním důvodem je, že mám před sebou nejen silniční závody, ale i Valašský hrb, a to už chce pořádnou fyzičku. Také je nutné zpevnit tělo a snížit hmotnost. Surfovala jsem a objevila TRX neboli total – body resistence exercise.

Můžete navštěvovat lekce v posilovnách, nebo si toto zařízení zakoupit domů. Vzhledem k tomu, že z rotopedu se po půl roce stal věšák na oblečení a na stepperu mám svoji výstavku pásků a kabelek, tak tudy cesta pro mne nevedla. Navštívila jsem místní sportovní klub a bylo mi doporučeno, dát si první hodinu individuálně, abych cvičila správně.

Vyvážený zadek

Dobře jsem udělala, ty hodiny „o samotě s trenérem“ byly nakonec čtyři a já při nich pochopila techniku. Toto cvičení je dost o soustředění, správném dýchání, o dokonalém vnímání svého těla. Až díky TRX si začínám se svým tělem více rozumět. Až nyní jsem začala třeba rozlišovat levou a pravou půlku svého pozadí.

Doteď mě vždy ze sportování bolel celý zadek, ale po TRX (hlavně druhý, třetí den poté) jsem si při chůzi ze schodů či při dosedu na barovou židli, začala uvědomovat rozdílnou bolavost svého pozadí. Ano, více zabírám pravou částí těla. Ale i na tom se dá pracovat a časem být vyváženější.

Dalším přínosem tohoto cvičení je, že mě přestalo bolet pravé rameno a krční páteř, zatížená každodenním osmihodinovým sezením u počítače a honěním myšky po stole. Pevně věřím, že časem, bude i hezčí pohled na mé tělo. Na tento „vedlejší efekt“ se hodně těším. Další skvělá věc je, že mě při běhu už vůbec nebolí nohy. I když měním terén, běhám loukou a mezi krtčími hromádkami, tak nohy už mají mnohem větší výdrž.

Posilovna versus TRX

Když porovnám cvičení v posilovně s cvičením TRX, tak mi vyhovuje, že mám celou lekci „svoje náčiní“ a nemusím se střídat na upocených strojích. Další výhodou je jednoduchá změna zátěže. Stačí krok dopředu, či dozadu. V posilce jsem musela slézt, jít posunout závaží a pak pokračovat. Prostě cvičení na chvilku přerušit a to mě někdy rozhodilo z rytmu.

A na co se moc těším? Až bude hodina venku. Trenér nám slíbil, že jen co bude venku hezky, tak si uděláme lekci v přírodě, na sluníčku. Další výhoda tohoto zařízení. Dá se jednoduše odmontovat a pověsit třeba na strom.

Slovo trenéra Petra Schlegela:

„TRX beru jako 1,5kg těžkou a 30cm velkou posilovnu. Nezáleží na tom, zda je člověku 10 nebo 80, je to zkrátka pro každého. Pokud máte dobrého trenéra, snadno se cvičení přizpůsobí na míru a nehrozí, že byste si ublížili. Máte-li zdravotní omezení nebo specifické potřeby (např. trénujete na maraton), jednoduše vám trenér upraví cviky. Velkou výhodou je práce s vlastním tělem, nepotřebujete žádná jiná závaží a činky. To by mělo být základem každého správného sportování. Během chvilky zjistíte, že vaše hmotnost v prostoru je dostatečnou zátěží a výzvou!“

Co k lekci TRX potřebujeme?

Opět sálovou obuv (může být i ta, ve které běháte, pouze musí být čistá), funkční tričko, tílko, trenky či pohodlné sportovní kalhoty. Vlasy stažené, aby Vám nepřekážely. A ručník :-)