Rozhodně se nejednalo o den s datem 24. prosince, nýbrž o 22. březen 2014. A proč štědrý den? Organizátoři závodu zajistili nevšedně honosné ceny pro všechny, kteří si je zasloužili umístěním absolutně či v kategorii. Ale o tom až níže.

Dnes se ve Stračově nenašel snad nikdo, kdo by necítil alespoň trochu zdravého napětí. Ještě aby ne! U závodících běžců je to obvyklé, ale dnes byla atmosféra v celé obci umocněna skutečností, že se jednalo o úplně první ročník závodu Běh okolo Stračova.

Silniční závod vedl zvlněnou krajinou, začínal okruhem zástavbou vesnice a následně se pokračovalo k obrátce ležící za pátým kilometrem. Co se stane jistě dobře zapamatovatelným specifikem tohoto běhu na 10 km, je asi 300 m dlouhý stoupák ve finiši. Laťku pro další ročníky položil svým vítězstvím v čase 32:52 Miloš Kratochvíl (1975, Hvězda SKP Pardubice).

Kafe z pražených žaludů

„Do třetího kilometru jsem se držel na třetím místě. Potom se z počátku rychlejší Pavel Dymák (1987, Hvězda SKP Pardubice) propadl a následně jsem šel do vedení i přes Pavla Brýdla (1980, HUDY – La Sportiva). Pavel Brýdl mi téměř do cíle konkuroval, myslím, že rozhodly až poslední kilometry. Běželo se mi nad očekávání pěkně. Líbilo se mi, že jsem vůbec nemusel sledovat dopravní provoz, tuto funkci plně převzali organizátoři a Policie ČR.“

„Před závodem jsem pil kávu z pražených žaludů a na akci jsem přijel 53 km na silničním kole. Na závod jsem vyladil formu a zároveň mi v kombinaci s cyklistikou zapadl do maratonské přípravy, která vyvrcholí již první víkend v dubnu v německém Freiburgu,“ podělil se v cíli o své dojmy Miloš Kratochvíl.

Z žen nejrychlejší byla Denisa Kozáková (1979, též Hvězda SKP Pardubice). „Ač jsem zvítězila, s časem nejsem spokojená. Daný profil trati mi vůbec nevyhovoval,“ ohodnotila svůj výkon.

Jak trénuje 87letý Jirka Soukup?

Hluboký obdiv vzbuzujícím a nejzkušenějším ze všech 109 startujících byl Jiří Soukup (1927, TJ Liga 100 Hradec Králové). Pořadatelé mu umožnili se startovním číslem 87 vyběhnout na trať o něco málo dříve. Samozřejmě mě zajímal recept na jeho neskutečnou výkonnost.

„Pokud závodím o víkendu třeba zde a poté i ve středu na Monaku, velmi se soustředím hlavně na regeneraci.“

Navíc jsem se dozvěděla, že prádelní kolíčky na zajištění nohavic jsou odznakem každého cyklisty! Pan Soukup si kolíčky připevnil a vyrazil na kole směrem k domovu v Hradci Králové.

Co rozhodně přispělo k účasti 89 mužů a 20 žen, byla velmi dobrá propagace závodu před jeho konáním. Tato běžecká událost má do budoucna velký potenciál. Třeba se v dalších ročnících dočkáme zavedení měření časů čipovou technologií a mnohonásobného navýšení počtu přihlášených. Otázkou zůstává, jestli by dnešní prostory větší počet účastníků kapacitně zvládly.

Většinu organizační tíhy nesl na bedrech Milan Janata. Milan, který se obklopil velice schopným týmem lidí a sám se závodu účastnil, pojal svou funkci opravdu odpovědně – závod dopadl na výbornou.

Perfektní zázemí, nadstandardní občerstvení, organizace bez zádrhelů, ceny pro umístěné zahrnovaly krom účelných odměn i atraktivní finanční částky. Skutečnost, že se na zpracování výsledků muselo čekat o něco déle, ničemu nevadila. Běžci rádi poseděli a poklábosili na příjemném jarním sluníčku.

„Organizovat závod a ještě ho běžet, upřímně bylo dost náročné. Měl jsem ale to štěstí, že celý tým, který závod pořádal, šlapal jako hodinky. Musím jim za to ohromně poděkovat! Jsem na všechny pyšný, jak se svých úkolů zhostili. Jen proto jsem mohl závod i absolvovat. Byla to pro mne nová role, která nebyla snadná. Najednou jsem byl na závodě, ale závodění samotné nebylo to nejdůležitější. Jsem proto absolutně spokojen s výkonem.“

„Díky tomu, že jsem spolupracoval s lidmi, na které je spolehnutí, tak překážky jako takové, téměř nebyly. Velkou podporu jsem cítil ze strany obce Stračov, což bylo hodně důležité a spolupráce s partnery závodu byla také ideální. Příště jen trochu pozměníme strategii vypracovávání výsledků, abychom vše urychlili.“

„Nyní už víme, že v budoucnu je reálné, aby náš závod navštívilo 100–150 běžců a tím pádem můžeme rozšířit zejména kategorie a přemýšlet budeme nad vloženým závodem dětí.“

Výsledky

Závod na facebooku

Web závodu

Foto 148× – Milan Janata