Do třetice všeho nejlepšího? Třetím dílem pokračuje v sobotu seriál Mizuno Running Cup. Potřetí se poběží „Do pohody“ okolo Jablonecké přehrady. A tenhle závod se za krátký čas stal největším běžeckým podnikem regionu.

„Přespoláků tady najdete spoustu. Ale takový rychlý rovinatý běh? Doufáme, že překonáme počet účastníků z loňska. Už teď máme přihlášených víc než čtyři stovky běžců. A podle zkušeností hlavně děti přijdou až rovnou na start,“ říká jeden z šéfů běhu David Janata z Tri clubu Jablonec.

Loni běželo 485 účastníků ve všech kategoriích, nyní to tedy vypadá na víc než pět stovek. Co je láká?

Rychlý, přitom členitý okruh okolo přehrady. Jedno kolo měří 3,3 km a vede z většiny po asfaltu, části po zpevněných cestách. S malými vlnkami a jedním hupem právě pod přehradní hrází. „Pozměnili jsme startovní a cílový koridor, aby to bylo přehlednější. Přibyla odbočka s malou smyčkou,“ vysvětluje bývalý triatlonista, teď trenér a pedagog David Janata.

Už od 9.20 startují předškoláci, v 11.15 kratší varianta Zkus klus na jedno kolo 3,3 km a ve 12.15 hlavní závod na 10 km. V jeho rámci vyrazí opět tříčlenné štafety. Registraci najdete u městského bazénu přes silnici od startu. Veteráni a těhotné ho mají zdarma!

Jako obvykle se tu těší i na hvězdy. Loni vytvořili i v zimě traťové rekordy Jan Kreisinger 32:11 a Kateřina Kriegelová 38:11. Čerstvý půlmaratonský mistr se chystá na pražský maraton a jen týden po pardubické půlce si zřejmě dá pauzičku. I když tohle je teď jeho domácí půda…. Ve startovce ale najdete první vítězku Terezu Zuzánkovou, Lenku Šibravovou, nebo výborné veterány Miloše Smrčku, Vladimíra Vacardu a Karlu Mališovou.

Běžci se mohou ucházet i o titul Krále/Královny nebo Prince/Princezny (dorostenci) jablonecké přehrady. Pokud ovšem nastoupí i 26. července na závod v dálkovém plavání. Do součtu výsledků se počítá čas 1 kola běhu + 1 km ve vodě… Loni získali trofeje Simona Vlašimská a Jiří Vavruška, ten se chystá na obhajobu.

Jablonec je město sportovců, proto přijdou i zdejší hvězdy zimních odvětví povzbudit běžce a předat jim ceny. Tentokrát mistryně světa v biatlonu z roku 2003 Kateřina Jakešová, skokan na lyžích Antonín Hájek a další biatlonová olympionička Eva Puskarčíková.

Střílet jako na honu se tady ale střílet nebude, nebojte. Naopak televizní kamery chystají atraktivní živé záběry do reportáže pro běžecký magazín Tempo na ČT Sport.

„Počasí vypadá ideální. Okolo 15 až 17, snad malé přeháňky, uvidíme. Ale dnes je taky hlásili a nepřišla ani kapka,“ láká David Janata.

Takže sobotní program se zdá jasný – běžecký výlet do Jablonce.

Více info na http://www.mizuno-running-cup.cz