Po nedělním slovenském prologu v Malých Karpatech (téměř pět stovek běžců na trati 26,5 km!) startuje ostře český Salomon Trail Running Cup. Běh za sedmizubým hřebenem se přesouvá v Boskovicích více do terénu, ale zůstává ohromným běžeckým festivalem prvního máje pro téměř dvě tisícovky běžců.

Hlavní závod významné společenské akce Boskovických běhů dvanáctapůlki­lometrová trasa nabízí 330 metrů převýšení. Startovní výstřel zazní až v 15.20.

Z euforické atmosféry na Masarykově náměstí se vyrazí do okolních lesů, probíhá se country městečkem, kde se natáčel film Western story až k arboretu.

Dál se pádí podél říčky Bílá do Bělé a Pilského údolí a pak znovu stoupá do kopce před závěrečným pádem přes zámeckou zahradu a proslulou židovskou čtvrť zpět do města. Pátý ročník tu přivítá pěvecký sbor vlastní závodní hymnou!

Jako tradičně poběží děti, štafety a nabízejí se kratší tratě na 800 metrů a 2,5 km. Přijde starosta Jaroslav Dohnálek i bývalá zdejší reprezentantka v atletice Olga Oldřichová, rozená Šicnerová, sedmá ve finále běhu na 100 metrů na olympiádě v Londýně 1948. „Ale nejvíc v kuse jsem uběhla snad jen kilometr,“ usmívá se.

Tedy celé město v pohybu!

Mezi už teď více než třemi stovkami přihlášených nechybí loňský vítěz a obhájce prvenství celého seriálu, nejlepší český vrchař Robert Krupička. „Bylo to vážně super, to jsem vůbec nečekal. Jen bych ještě trochu ubral asfalt,“ vrací se k první zkušenosti.

Je to pro něho poslední příprava před pražským maratonem příští neděli, kde usiluje o nominaci na mistrovství Evropy. A hlavně se chystá na velkou bitvu s kompletní českou špičkou Kreisingerem, Pechkem, Homoláčem i Pavlištou.

Jistě, tady i tam nezapomínáme na legendárního ultráše Dana Orálka. A taky nejpilnějšího Ironmana světa, Petra Vabrouška!

Mezi ženami se ukáže třeba všestranná terénní běžkyně Kamila Gregorová a druhá salomonská běžkyně Pavla Zahálková. Loni druhá a třetí na stupních.

STRC pak pokračuje 17. 5. Během na Urpín v Bánské Bystrici a 9.6. na trase Dolní Morava – Králický Sněžník a zpět.