Běžecký sabat se odehrál v Pardubicích! Jako by až čarodějnice vykouzlily tu čarokrásnou atmosféru na Perštýnském náměstí. A i když rekordy Pardubické devítky těsně nepadly – ani v počtu účastníků, ani na trati – náramně si užili všichni. Jasně, nejlíp asi vítězové, Petr Pechek a Táňa Metelková, byť ne přímo domácí, tak aspoň Východočeši.

Pechek vyrazil na „rychlý trénink“ ve svých „přirozených“ Newtonech. Dvě a půl kola ze šesti se ho držel blanenský Jan Kohut. Pak lehce zaostal a v cíli z toho bylo 27 sekund. Třetí skončil veterán Michal Horáček.

„Spokojenost, s vítězstvím i časem. Běžel jsem místo tréninku na maraton,“ říkal Pechek. „Pardubice mám rád, jezdím sem pravidelně. Vždycky mi to tady šlo. Je tu skvělá atmosféra, pestrá trať. I když dnes už se při tolika běžcích při předbíhání trošku víc pletli.“

Jako tradičně ho jistil zezadu táta, 60letý František Pechek, vítěz své kategorie za stále úctyhodných 38:22. To maminka Jana tentokrát dala přednost návštěvě prvního vnuka, Jana Pechková se těší z desetidenního Ondřeje. Běžecká dynastie pokračuje!

„Cítím se dobře, teď jen neonemocnět,“ těší se Petr Pechek na pražský maraton, z něhož by se rád odrazil na mistrovství Evropy. Ještě zítra ho čeká poslední delší, asi dvouhodinový výběh. Pak v neděli tempová desítka. „Začnu kompenzační supersacharidovou dietu. A poslední tempový trénink dám ve středu. Teď už je to jen dolaďovací. Záležet bude na počasí a jak se to rozběhne. Já půjdu asi na 2:19, uvidíme, zda vydržíme všech pět Čechů pohromadě, nebo to někdo zrychlí,“ plánuje nejbližší budoucnost.

Hradecká učitelka Táňa Metelková také drží skvělou formu i po čtyřicítce. Druhé také matce Martě Fenclové dala přes dvě minuty, třetí skončila pardubická Denisa Kozáková.

Ve všech kategoriích se tu rozběhlo přes sedmnáct stovek běžců. „Potěšila nás hlavně bohatá účast ve všech dětských bězích i ukázkový trénink zdejších mladých atletů. Všem se to muselo moc líbit,“ pochvaloval si Martin Dvořák z pořadatelského týmu seriálu Mizuno Running Cupu. Znamenitý výkon předvedl i moderátor, televizní ironman Stanislav Bartůšek.

Druhý nejvýznamnější silniční série v zemi Mizuno Running Cup pokračuje až v létě, 19. července Memoriálem Jána Stilla 9,75 km do kopce v Nové Lesné na Slovensku.

Výsledky