Když jsem se na začátku letošního roku přihlašoval na první Sky race v České Republice, Perun Skymarathon, bylo mi jasné, že na tento závod v silničkách nevyrazím.

Obvykle jsem totiž i na náročnější terénní akce zvyklý obouvat lehčí silniční modely (samozřejmě pouze za sucha). Ovšem terén a profil připravovaného MČR v Beskydech mne vedly k tomu, že jsem začal hledat alternativu.

Kromě toho, že preferuji lehké typy bot s menší podporou, mám poměrně úzké chodidlo. I proto jsem počítal s tím, že na Perun obuji terénní bestseller posledních let, Inov-8 X-Talon 212. Bohužel hned první víkend v lednu jsem si na závodech zranil kotník a vazy kolem něj.

Proto volba nakonec padla na stabilnější a komfortnější model Inov-8 Trailroc 255, od kterého jsem si sliboval zejména to, že můj kotník donese v pořádku do cíle.

Jak jsem stihl zaregistrovat na startu, během závodu i v cíli, stejnou volbu s Trailrocy 255 udělalo poměrně hodně běžců včetně jednoho z favoritů Honzy Havlíčka.

Bota, která by vás měla ochránit na dlouhých horských bězích

Inov-8 Trailroc 255 je bota speciálně navržená na delší horské distance, od maratonu až po ultratraily. Na Perun jsem měl k dispozici novou verzi tohoto oblíbeného modelu v modré barvě, jež oproti původnímu modelu z roku 2012 doznala několika vylepšení.

Největší změny jsou vidět na přední části svršku, která je nyní úplně osvobozena od švů a spojů. Díky tomu ani po několika hodinách běhu nedochází k otlakům a chodidlo má možnost v botě pracovat naprosto přirozeně.

Jak název napovídá, Trailroc 255 je bota vážící 255 gramů (UK 8), což je na takto stabilní a komfortní trailovou botu poměrně málo. Hned při prvním obutí jsem si všiml skvělého pohodlí, které bota chodidlům poskytuje. Bez problému jsem v nich hned napoprvé odběhl 20 km trénink bez jediného puchýře či otlačeniny.

Na první pohled mne překvapila jen pocitově na Inov-8 nezvyklá šíře bot, přičemž jsem od této značky zvyklý na úzké modely. Ovšem po odběhnutí zhruba 200 km mne tyto boty přesvědčily, že jsou pro mne i s ohledem na zranění kotníku správnou volbou na delší terénní distance. Pohodlí a stabilitu nohy v těchto botech při delších výbězích považuji obecně za jejich hlavní přednost.

Drop (rozdíl mezi patou a špičkou) této boty je 6mm, což mne osobně naprosto vyhovuje. Výška v patě 16mm v kombinaci s 10mm výškou ve špičce poskytuje nohám dostatečný komfort při dlouhých výbězích, zároveň ale zachovává přirozenost pohybu chodidel.

Skvělá prodyšnost boty se na deštivém Perunu hodila

Na Perunovi nás zastihly vcelku drsné podmínky s deštěm, bahnem a nízkou teplotou. Asi stejně jako ostatní závodníci jsem kaluže a bahno řešil jen první desítky minut, poté jsem se s tím prostě smířil. Čím mě Trailrocy skutečně nejvíce nadchly – to byla právě jejich rychleschnoucí schopnost.

Říká se, že v těžkých běžeckých podmínkách, je i Gore-Tex k ničemu. Když v plné rychlosti zahučíte do bažinky, popřípadě do potoku, prostě do boty nateče. To přesně se stalo na Perunovi mně v technickém seběhu do Řeky (myslím, že stejnou zkušenost mělo z tohoto seběhu hodně dalších závodníků). Pro běžce, kterého v tu chvíli čeká ještě dalších 30 km je proto stěžejní, jak se bota v takovéto extrémní situaci zachová.

Mne v této situaci Trailrocy 255 příjemně překvapily. Po necelé hodině běhu jsem měl již pocitově v botě sucho a v cíli jsem hlavně nohy vyndal v pořádku a bez puchýřů, což mne po horském maratonu v těchto podmínkách potěšilo. Bota je skutečně velmi prodyšná, zároveň také bezešvý svršek přispívá k rychleschnoucím schopnostem boty.

Proti kamenům je noha ochráněna obsázkou po téměř celém obvodu

Kromě rychleschnoucího svršku jsem na Perunu ocenil také skvělou pevnou objímku boty a vyztuženou špičku. Důležitým faktorem kvalitní trailové boty je totiž i míra ochrany, kterou poskytuje chodidlu proti kamenům a dalším nerovnostem.

Na závodě typu Perunu, kde se závodník pohybuje v různých typech terénu včetně technických pasáží s kameny, kořeny či skalkami, je to u boty neocenitelná výhoda. Na delších distancích běžec také ocení velmi pohodlný opatek, který na patu nohy netlačí a zároveň jí dodává potřebnou stabilitu.

Stejně jako u všech modelů řady Trailroc, je i podešev 255tek tvořena ze tří různě tvrdých směsí. Každá z těchto tří směsí má jiné vlastnosti, odlišnou tvrdost a přilnavost. Celkově tvoří kompaktní celek, který přispívá k univerzálnosti boty. Boty jsem testoval na různých typech povrchu, od asfaltu, přes zpevněné lesní cesty, až po terénní traily. Boty ve všech situacích obstáli na výbornou.

Poslední třešničkou na tomto modelu je povedené šněrovadlo, které také není u každého trailového modelu samozřejmostí. Tkaničky jsou z dynamické tkaniny a skvěle drží chodidlo v odpovídající pozici.

Na Perunovi bych snad jen ocenil lepší chování boty v rozbahněných prudkých sebězích, například ze sjezdovky v Prislopu, která opravdu připomínala spíše skluzavku. Nicméně vzhledem ke zranění kotníku bych z kopce ztrácel určitě i v X-Talonech, tudíž celkově jsem byl s volbou Trailroců 255 více než spokojený a myslím, že jsem nebyl sám.

Zhodnocení

plusy

  • komfort a stabilita i po několika hodinách běhu
  • univerzálnost (skvělá přilnavost na různých typech povrchu)
  • prodyšnost a celkově velmi rychle schnoucí svršek
  • pevná obsázka a špička boty chránící chodidlo před kameny a nerovnostmi

mínusy

  • v prudkých rozbahněných sebězích by se hodil větší grip

Boty Inov-8 Trailroc 255 poskytla k testování firma VAVRYS CZ s.r.o. – autorizovaný distributor značky Inov-8 pro Českou Republiku.